A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence levélben válaszolta meg, hogy a kifogástalan életvitel ellenőrzését bevezetően hány gyermekvédelmi dolgozónak szüntették meg a munkaviszonyát. Az államtitkár válaszában a Fejér vármegyéhez tartozó Bicskét külön kiemelte, és hozzátette, hogy az ellenőrzés nem terjed ki a szexuális szokásokra.
Zoom
Rétvári Bence válaszolt Földi Judit országgyűlési képviselő arra vonatkozó kérdésére, hogy a gyermekvédelmi törvénycsomagban elfogadott törvények alapján hány intézményi dolgozónak szüntették meg a munkaviszonyát.
Hányan távoztak a gyermekvédelemből a 2024. július 1-től bevezetett kifogástalanéletvitel-ellenőrzés következtében? – fogalmazta meg kérdését a DK-s képviselő.
A válasz szerint a javítóintézetekben, valamint az állami fenntartású gyermekvédelmi intézményekben dolgozó 273 vezető pszichológiai alkalmassági vizsgálata után két főt minősítettek alkalmatlannak, ami munkaviszonyuk megszüntetését eredményezte. További 6 fő esetében csak feltételes alkalmasságot állapítottak meg, ezekben az esetekben a vizsgálatot megismétlik. Az államtitkár válaszában kiemelte, hogy egyik esetben sem szexuális deviancia volt az alkalmatlan minősítés oka.
Ami a kifogástalan életvitel ellenőrzését illeti, a 12 257 dolgozóból 1,4 százalék (171 fő) nem adta hozzájárulását, a törvény hatálybalépése óta pedig kevesebb mint 5 százalék (hozzávetőleg 612 fő) egyéb okokra hivatkozva adta be felmondását.
A KSH adatai szerint 2023-ban összesen 5811-en vállaltak nevelőszülői gyermekgondozást. A nevelőszülők 2 százaléka kérte a jogviszonya megszüntetését, ami hozzávetőleg 116 főt jelent.
Fejér vármegyét külön kiemelték
A Fejér vármegyei kirendeltséghez tartozó gyermekvédelmi intézetek vezetői közül egyetlen embernek sem szűnt meg a jogviszonya. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér vármegyei kirendeltségéhez tartozó gyermekvédelmi intézmények dolgozói közül 6 fő tagadta meg az előélete ellenőrzését, és 4 fő kezdeményezte az ellenőrzés miatt a felmondását.
A levélben hozzátették, hogy az ellenőrzés keretein belül titkos adatgyűjtés nem történik, és az ellenőrzés nem terjed ki a szexuális szokásokra.
Az államtitkár feltehetőleg azért emelte ki a Fejér vármegyei adatokat, mert a kirendeltséghez tartozott az a bicskei gyermekotthon, amelynek korábbi igazgatóját pedofília vádjával elítélték. A vele együtt elítélt igazgatóhelyettes pedig főszereplője volt a februárban kirobbant kegyelmi botránynak.
A nevelőszülők bérezése
A nevelőszülőkkel kapcsolatban a levélben kiemelték, hogy 2024. január 1-től állami támogatásukat megemelték. A levél szerint nevelt gyerekenként havonta
  • az átlagos szükségletű kiskorú, valamint utógondozói ellátott esetében 64 124 forint,
  • különleges szükségletű kiskorú ellátott esetében 74 813 forint,
  • speciális vagy kettős szükségletű kiskorú ellátott esetében 80 158 forint jár.
Mint ismert, a kormány a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi botrány után döntött úgy, hogy változtat a hazai gyermekvédelmi szabályokon, Kocsis Máté először február 22-én, a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón beszélt a részletekről.
(Index)