A mélyszegénységben élő romák többsége tiszteli a többségi társadalom tagjait, szeretne közéjük tartozni. Ugyanakkor úgy látják: gazdagok és fösvények, pedig az lenne a dolguk, hogy segítsék az elesetteket – idézi a HVG egy tavaly nyári Baranya, Heves és Borsod megye romatelepein végzett kutatás eredményeit.
Az Országos Kriminológiai Intézet felméréséből kiderült: szinte minden megkérdezettnek volt már kellemetlensége a "származása"* (igazi jelentését lásd alább) miatt.
A rossz tapasztalatoknak többnyire volt is valóságalapjuk, nem puszta érzékenységből táplálkoztak – mondja Solt Ágnes, az intézet kutatója, hozzátéve azonban, hogy *a romák hajlamosak akkor is csak a származásukban látni kudarcélményeik okát, ha például az alacsony iskolai végzettségük miatt nem kerültek be egy munkahelyre, netán italozás miatt elbocsátották őket. (Kiemelés tőlünk - a szerk.)
A szegregált telepeken élő cigányok közül a döntő többség kifogásolja roma társai viselkedését, és szeretné, ha nem cigány lenne a szomszédja – írja a lap.
(HVG nyomán)