A Századvég-Forsense legfrissebb felmérése szerint sosem volt még ilyen rossz a lakosság közérzete, mint 2009 februárjában. A kutatás eredménye - amelyet kedden hoztak nyilvánosságra - jelentős Fidesz-előnyt mutat az MSZP-hez képest.
A Forsense a Századvéggel közös választáskutatási programjában február 10. és 19. között 1.000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg aktuális politikai, közéleti kérdésekről. Vizsgálatuk szerint 2009 februárjában mélypontra süllyedt a lakossági hangulat változását mérő közérzeti index értéke.

"A több évre visszatekintő felméréssorozat során egyszer sem állt ilyen alacsonyan az általános lakossági közérzet mutatószáma" - olvasható a kutatást végzők közleményében. Hozzátették: a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka adott közepesnél jobb osztályzatot arra a kérdésre, hogy megítélésük szerint hogyan mennek a dolgok az országban. Ezzel szemben 77 százalékra emelkedett azok aránya, akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak ugyanerre.

A kutatás szerint a közhangulat romlásával nem csökkent a választási részvételi hajlandóság. A megkérdezettek 58 százaléka mondta biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének. Ez az arány gyakorlatilag megegyezik a januári értékkel.

A pártválasztási-adatok a támogatottsági olló nyílásáról tanúskodnak. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 28 százalék, az MSZP-é pedig 12 százalék. A kormányzó párt támogatottsága tehát újból a 10 százalékos küszöbhöz közelít - olvasható a közleményben.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága 3 százalék az összes választásra jogosult körében, míg a szabad demokraták támogatottsága 1 százalék, csakúgy, mint a Jobbiké. Az összes többi párt együttes támogatottsága szintén mindössze 1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül jóval nagyobb mértékben nőtt a Fidesz-előny, mint a teljes lakosság esetében. A biztos szavazó pártválasztók 68 százaléka voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra, és mindössze 21 százaléka az MSZP-re. A biztos szavazó pártválasztók körében a kisebb pártok közül az MDF támogatottsága 4, a Jobbiké változatlanul 3, az SZDSZ-é pedig 2 százalékos.



A kormány romló megítélése a Századvég-Forsense szerint nem csupán a pártpreferenciákból olvasható ki. Az adatok szerint csökkent a kormány tevékenységét pozitívan értékelők aránya, ugyanakkor valamivel nőtt az ellenzék tevékenységét méltatóké.
A kutatás szerint januárhoz viszonyítva jelentősen nőtt a kormányváltást kívánók aránya, jelenleg a megkérdezettek pontosan fele támogatná a kormány távozását, ugyanakkor a válaszadók alig egyharmadára esett vissza azok aránya, akik a jelenlegi kormány hatalmon maradását látnák szívesebben. A megkérdezettek több mint fele úgy vélte, hogy a környezetében élők többsége kormányváltást szeretne. Az ezzel ellentétes hangulatot észlelők aránya mindössze 19 százalék.
Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, februárban újra jelentős különbség mutatkozik a két politikus támogatottságában. Jelenleg a kérdezettek 26 százaléka látná szívesebben továbbra is Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben, 37 százaléka szerint pedig Orbán Viktor volna alkalmasabb a poszt betöltésére.
(MTI)