Csökkent a választópolgárok szavazási hajlandósága és a nagy pártok támogatottsága a Tárki februári közvélemény-kutatása szerint. A szavazásra jogosultak 49 százaléka venne részt a szavazáson, ez az arány januárban 52, decemberben pedig 51 százalék volt.
A két nagy párt tábora is zsugorodott: az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 5, míg a Fideszé 2 százalékponttal csökkent. Továbbá míg egy évvel ezelőtt összesen 54 százalék voksolt volna a két nagy párt valamelyikére, addig ez az arány idén februárban 43 százalék volt. Egy év alatt a kormánypárt választóinak közel egynegyedét vesztette el, míg a Fidesz közel egyötödét.
A lakosság körében a Fidesz továbbra is jelentősen népszerűbb, mint az MSZP és a két nagy párt közötti különbség a kormánypárt támogatottságának csökkenésével még nagyobb lett.
Az ezer fő megkérdezésén alapuló, 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében februárban 32 százalék, januárban 34, decemberben 35 százalék volt.
A kormánypárt támogatottsága a teljes lakosság körében februárban 12 százalék, januárban 17, decemberben 16 százalék volt.
A pártválasztók körében a Fidesz 37 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 43 százalékponttal vezet az MSZP előtt.
A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 21 százalék, míg a Fideszé ebben a hónapban 64 százalék.
Az összefoglaló szerint a teljes lakosság körében az MDF és az SZDSZ támogatottsága továbbra is alacsony. Az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 3 százalék, a pártválasztók között 5, így épp eléri a bejutáshoz szükséges küszöböt. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 2 százalék, a pártválasztók körében pedig 4.
Ugyanakkor e két párt támogatóinak szavazási elkötelezettsége alacsony. A Tárki felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ és az MDF is 2-2 százalékos táborral rendelkezik, a biztos szavazók körében pedig a kis pártok közül a Jobbik Magyarországért Párt táborát mérték a legnagyobbnak, 3 százalékosnak.
Az adatfelvétel február 12. és 17. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.
(MTI)