A pénzügyi-gazdasági válság nem mozdította meg a párterőviszonyokat - írja a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva a Népszabadság.
A felmérés szerint februárban az összes választókorú körében 33:17, a biztos szavazók között pedig 61:27 a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A hívek a saját pártjuk szavaiban, megoldási javaslataiban bíznak, az ellenoldal javaslatait nem hajlandók tudomásul venni. A bizonytalan választópolgárok pedig senkinek nem hisznek - mutat rá a felmérés.
A biztosan pártot választók szavazatai alapján az SZDSZ 2, az MDF 3, a KDNP 1, a MIÉP 1, a Jobbik pedig 3 százalékot kapna vagyis más párt nem jutna be az Országgyűlésbe, ha most vasárnap lennének a választások.

A szocialisták lemaradása nemcsak a szimpatizánsok számában figyelhető meg, hanem a választói viselkedés további fontos tényezőiben. Évek óta passzívabbak a Fidesz híveinél, most is kevésbé jellemzi őket a versenyláz.
Jelenlegi visszafogottságuk a jövőre is rávetül, a bő egy év múlva bekövetkező választásra gondolva, minden ötödik baloldali azt feltételezi: nem tart ki addig az MSZP mellett, aligha lesz a szavazójuk. A Fidesz mostani tábora eltökéltebbnek tűnik, közülük minden tizedik morzsolódhat le.
A Szonda felmérése szerint egy mostani parlamenti szavazásra a szavazásra jogosultak 46 százaléka menne el, és csupán 30 százalék venne részt a júniusi EP választáson.
(Híradó)