A Jobbik erősödése a nagy pártok retorikáját is megváltoztatta - mondta az InfoRádiónak Lakner Zoltán. A Vision Consulting vezető elemzője rámutatott: a korábban a mérhetőség határát súroló támogatottsággal rendelkező párt mára tartósan 3-4 százalékon áll.
Hihetünk a szemünknek - mondja Lakner Zoltán -, a Jobbik már tartósan 3-4 százalékos támogatottsággal rendelkezik, azaz túl van azon, hogy támogatottsága a mérhetőség határán lenne.
Hogy mindez minek köszönhető? Elsősorban annak, hogy a Vona Gábor által vezetett Jobbik Magyarországért Mozgalom olyan témákat tűzött zászlajára, amelyek jelen voltak a társadalomban, ám más politikai erő nem hozta azokat szóba.
Ahogy Lakner Zoltán elmondta, ilyen például a cigánybűnözés "szlogenje", amellyel 2007-ben állt elő a tömörülés, vagy a Magyar Gárda ügye, amely szervezetileg ugyan nem tagozódik be a mozgalomba, de a személyi összefonódások tagadhatatlanok, hiszen a Magyar Gárda Egyesület elnöke is Vona Gábor.
Az elemző szerint az, hogy a párt foglalkozik ezekkel a témákkal, lehetőséget ad arra, hogy a választópolgárok egy része is előre sorolja saját prioritási listáján.
Lakner Zoltán szerint a Jobbik erősödésére a többi párt is megpróbál reagálni, a többiek is kissé rendpártivá váltak, bár máshogy kezelik a problémát, mint a Jobbik. Nemcsak a szocialisták, hanem a Fidesz is foglalkozik a közbiztonság kérdésével.
(InfoRádió)