Legyenek előrehozott választások - így válaszolt a megkérdezettek 52 százaléka a Szonda Ipsos felmérésében arra a kérdésre, hogy mi lenne a legjobb az ország számára.
A reprezentatív közvélemény-kutatás szerint 36 százalék véli úgy, hogy az lenne a jobb megoldás, ha a jelenlegi parlament új kormányfőt választana.
Arra a kérdésre, hogy az ország jelenlegi helyzetében találnak-e olyan jelöltet, aki alkalmas és vállalja is a miniszterelnök-jelöltséget, a válaszadók 37 százaléka igennel, míg 43 százaléka nemmel válaszolt.
A felmérésben a megkérdezettek 76 százaléka valószínűsíti azt, hogy ha az új kormány népszerűtlen intézkedéseket hoz, akkor utcai tüntetések lesznek, míg 16 százalék ellenkező véleményen volt.
A Szonda pártpreferenciákat vizsgáló felmérése szerint erősödtek a pártokkal szembeni ellenérzések, nőtt a közéleti apátia, romlik a közhangulat. Mind az MSZP, mind a Fidesz veszített támogatókat, a szocionistáknak 17-ről 15 százalékra, az álellenzéki pártnak 33-ról 30 százalékra csökkent a tábora. Október óta az MSZP nagyjából 400 ezer támogatója távozott a bizonytalanok csoportjába.
Ha most vasárnap lennének a választások, a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók körében az MSZP-re 25, a Fideszre 62, az SZDSZ-re 2, az MDF-re 4 és a Jobbikra is 4 százalék szavazna.
A teljes népesség arányában az MSZP 15, a Fidesz 30, az SZDSZ 1, az MDF 2 és a Jobbik is 2 százalékon áll, a bizonytalanok aránya 46 százalék.
(Híradó nyomán)