Gusztos, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese a mai napon az alábbi nyílt levelet juttatta el Navracsics Tibornak (Fidesz), Mesterházy Attilának (MSZP) és Semjén Zsoltnak (KDNP), a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.
 
Tisztelt Frakcióvezető Úr!
A Szabad Demokraták Szövetsége négypárti tárgyalást kezdeményez az MSZP holokauszttagadás büntethetőségére tett indítványával kapcsolatban. A liberális párt meggyőződése, hogy fel kell lépni a holokauszttagadás ellen. Nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy 6 millió ember, köztük 600 ezer magyar állampolgár tervszerű meggyilkolását hazugságnak nevezzék. Az egyik legalapvetőbb szabadságjogot, a szólás szabadságának jogát azonban csak a legnagyobb körültekintéssel, a lehető legszélesebb konszenzus mellett lehet korlátozni.
Nagyon fontosnak tartunk egy négypárti egyeztetés-sorozatot a kérdésről. Már maga az egyeztetés ténye világos üzenetet küldene a gyűlölkődöknek: a magyar demokratikus pártok semmilyen közöséget nem vállalnak eszméikkel. Komoly eredmény lenne, ha ebben az ügyben eltekintenénk a pártpolitikai logikától, és még a héten megkezdenénk az egyeztetéseket. Az MSZP-t szeretném arra kérni, hogy javaslatukat előzetesen küldjék el minden frakciónak, és annak reményében üljünk le tárgyalni, hogy egy konszenzusos négypárti javaslatot tudjunk az Országgyűlés elé terjeszteni.
Budapest, 2009. április 29.
(szdsz)