Közös akció keretében, tíz azonos kérdéssel kereste meg a parlamenti pártokat és a Jobbikot az FN, a Bors című napilap, a Figyelő, a Hírszerző, a Kreatív, az MTV Szempont című műsora, az Origo és a Pannon Lapok Társasága. Az EP-kampány pénzügyeiről tudakozódtunk.
Válaszokat mindössze két (frissítés, 22:33-kor a Fidesszel együtt három, bár az övéké gyakorlatilag minden konkrétumot nélkülözött) helyről, az MSZP-től és a Jobbiktól kaptunk, az MSZP több kérdésre is megtagadta a válaszadást. A többi párt csak ígérgetett, a szabad demokraták kampányfőnöke, Horn Gábor – a kérdések hallatán – pedig összeveszett az FN újságírójával.
Elzárkózó MSZP és Fidesz, közlékeny Jobbik
Nem válaszolt az MSZP arra a kérdésre, hogy mennyi pénz megy kommunikációs anyagok tervezésére és előállítására, médiafoglalásra és rendezvényszervezésre, s arra sem, hogy mennyi és milyen médiafelületet használnak fel a kampány során. Még azt sem árulták el, hány és mekkora létszámú eseményt terveznek. A kampány forrása „a párt költségvetése” – olvashattuk az oksági kapcsolatokat nem túl mélyen feltáró választ. (Vö.: Miért kaptál egyest, fiam? Mert nincs rosszabb érdemjegy.)
A válaszokból még annyi kiderült, hogy nagyjából 100 millió forintos a kampányuk költségvetése. A párt alapítványa semmilyen szerepet nem vállal állítólag a kampányban, s 10 fős a kampánystáb, akik a párt alkalmazásában álló dolgozók, s emellett természetesen aktivisták és önkéntesek is segítenek.
A Jobbik konkrétabb válaszokkal szolgált. Kampányra összesen 29 és 31 millió forint áll rendelkezésükre, ennek nagy részét már fel is használták. Nagyjából 300 óriásplakátjuk lesz május 15-étől egy hónapig, a tévé- és rádióreklámokat még nem látják tisztán, de körülbelül 5 milliót szánnak rá. Internetes hirdetésre várhatóan nem költenek, „mert elég erősek a neten anélkül is”.
Egymillió szórólapjuk készült el. Tavaszi Hadjárat néven nagyjából 400 helyszínen tartanak fórumot, ezeken nagyságrendileg 30-500 ember vesz részt. Állami támogatást a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006-os választási eredménye alapján közvetve kapnak, igaz, ezügyben Csurka Istvánnal még vitáik vannak, eddig 26 millióhoz jutottak hozzá. Magánszemélyektől havonta összesen körülbelül egymillió forint pénztámogatást kapnak, nagyobbrészt kisemberek befizetései révén az 500 forinttól a 20 000 forintos támogatásig – írták válaszukban. Felvett hitelük nincs.
SZDSZ - nem a közre tartozik?
Nem adott érdemi válaszokat Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. A kampánykeretre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: százmilliós nagyságrendű, s ez attól is függ, más pártok mennyire intenzív kampányt folytatnak. Hogy a százmilliós nagyságrend mégis száz-, kétszáz- vagy háromszázmilliós költést jelent, Horn úgy válaszolt: maximum százmillió forint a keret.
A költségvetés részleteit firtató kérdésekre Horn nem kívánt válaszolni, mert a kampány egy „haditerv”. Hogy egy közpénzből is finanszírozott, parlamenti párt kampányának pénzügyi részletei mennyiben tartoznak a közre, s mennyiben nem, arról egyre parázsabb vita kerekedett az FN újságírója és Horn Gábor között.
Horn Gábor annyit mondott a kampány forrásáról, hogy magánszemélyek adják össze, hogy kik, azt majd közzéteszik a Magyar Közlönyben akkor és úgy, ahogy a törvény előírja. „Maga az újságíró, járjon utána!” – jegyezte meg Horn. Horn szerint az újságírónak egyébként nyilvánvalóan prekoncepciója van, ami szerint „a pártok lopnak”, s „ehhez a riporthoz ő nem kell”.
Az utolsó két kérdést ezek után az újságíró már úgy vezette föl, hogy „nyilván nem fog rá válaszolni”, s „joga van hallgatni”. Horn Gábor ezt indulatosan vérlázítónak nevezte, s a beszélgetés befejezését indítványozta, s a szintén indulatossá vált újságíró viszont azt nevezte vérlázítónak, hogy „egy egyelőre parlamenti, közpénzből finanszírozott párt” vezetője megengedi magának, hogy ne számoljon be a pártja kampányának a hátteréről a nyilvánosságnak.
Fidesz, MDF
A kérdéseket természetesen feltettük a Fidesznek és az MDF-nek is, ám válaszokat - egyelőre - nem kaptunk. A KDNP-nél annyit közöltek, hogy ők a Fidesszel közös EP-listájuk miatt nem nyilatkoznak.
Frissítés, 22:33: megjött a Fidesz válasza, ami gyakorlatilag minden konkrétumot nélkülözött. Hidvéghi Balázs, a Fidesz "kampányigazgatóságának igazgatóhelyettese" hosszasan részletezi, hogy mennyire ízléstelennek tartanák a drága kampányt válság idején, ezért annak költségvetése nem haladja meg a 100 millió forintot.
A kampány pénzügyi forrásait illetően lényegében éppen úgy nyilatkozott a Fidesz, mint az SZDSZ-es Horn Gábor, csak a stílus hivatalosabb: "a Fidesz természetesen a hatályos törvényekben előírt módon és határidők betartásával pontosan el fog számolni az európai parlamenti kampányban elköltött pénzösszeggel."
Mindenesetre most nem akarták a nyilvánosság elé tárni, miből költenek.
Ez a cikk a Freedom House és a Transparency International közös kezdeményezése nyomán keletkezett. A civilszervezetek célja, hogy a nyilvánosság erejének felhasználásával segítsék elő a párt- és kampányfinanszírozás reformját. A kezdeményezésben az FN mellett részt vesz a Bors című napilap, a Figyelő, a Hírszerző, a Kreatív, az MTV Szempont című műsora, az Origo és a Pannon Lapok Társasága. A projektről bővebben a www.kepmutatas.hu oldalon olvashat.
(FN)