Eligazítás után
Alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be a fideszes Répássy Róbert, amelyben az "önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás tagadását" büntetnék; a holokausztcáfolás ügyében a szocialisták is kezdeményeztek alkotmánymódosítást korábban.
Répássy Róbert szerdán benyújtott javaslata az Alkotmányt egyetlen új bekezdéssel egészítené ki, amelyben kimondják, hogy tilos az önkényuralmi rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése. (!)
A szocialisták május elején nyújtották be alkotmánymódosító javaslatukat, amellyel kapcsolatban Répássy akkor azt közölte, hogy egy rendelkezést tart belőle támogathatónak - amit a mostani alkotmánymódosításban be is nyújtott - a többi passzus viszont számos szükségtelen és értelmetlen jogkorlátozó intézkedést is tartalmaz, amely nem fogadható el.
Az alkotmánymódosítás indoklásban a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra hivatkozik, hogy az Európai Parlament idén április 2-án fogadta el az európai lelkiismeretről és a totalitarizmusról szóló állásfoglalását, amelyben fejet hajt az európai totalitárius és antidemokratikus rendszerek áldozatai előtt, tisztelettel adózik mindazoknak, akik a zsarnokság és elnyomás ellen küzdöttek és egységesen fellép bárminemű ideológiai háttérből fakadó önkényuralmi rendszer ellen.
Az állásfoglalás szerint "az áldozatok szempontjából mindegy, hogy melyik rezsim fosztotta meg őket szabadságuktól, kínozta vagy gyilkolta meg őket bármilyen okból" - idézi a dokumentumot Répássy.
A fideszes képviselő arra is felhívja a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság határozataiban kifejezetten megerősítette: nem hozható fel alkotmányossági kifogás az önkényuralmi rendszerek azonos megítélése és együttes kezelése ellen.
(MTI)