Magyarországon megnövekedett azoknak a száma, akik öngyilkosságba menekülnek otthonuk elárverezése és a kilakoltatás elől - hívja fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal Koordinációs Bizottsága szerdán kiadott közleményében.
A civil szervezetek képviselőiből álló testület szerint egyre több kétségbeesett ember jelzi nekik, hogy reménytelen helyzetéből nem lát más kiutat, mint az élet feladását. Az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált, állásukat vesztett, rendszeres jövedelem nélküli emberek arra hivatkoznak, hogy az állam továbbra sem áll ki mellettük otthonaik védelmében, hanem hagyja, hogy a bankok és a hitelezők elvegyék tőlük otthonukat, és az utcára tegye őket.
A Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szerint emberéletekbe kerül, hogy a kormány nem tiltja meg a kilakoltatásokat. A tragédiák szaporodása arra utal, hogy hazánkban súlyosan sérül az élethez és a tulajdonhoz való emberi jog, növekszik a hajléktalanság, családok szakadnak szét, terjed az érintettek és környezetük elkeseredése és kiábrándulása. Napjainkban több mint kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik az elé a rugalmatlan választás elé kerülnek, hogy egyenek-e, vagy az adósságukat törlesszék - áll a közleményben.
Egy követ fúj a kormánnyal a Zsidesz
A Magyar Szociális Fórum szerint a történtekért a kormányt terheli a legnagyobb felelősség. Bajnai Gordon miniszterelnök figyelemre sem méltatta az Otthonvédők követelését a kilakoltatások azonnali leállításáról és fizetési moratórium elrendeléséről. "Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a jobboldali ellenzék is passzív magatartást tanúsít a kilakoltatások leállításával kapcsolatban" - írják.
A civil mozgalom szervezői emlékeztetnek arra, hogy mindmáig nem kaptak választ arra a július 4-i levelükre, amelyben azt a kérdést tették fel Orbán Viktornak, mit kíván tenni a Fidesz-MPP azért, hogy ne lakoltathassák ki jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonukból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahiteleseket és közüzemi díjhátralékosokat.
Az MSZF szervezői nem tartják kielégítőnek a Fidesz elnöki stábja helyettes vezetőjének azt a kijelentését, miszerint a kérdés "prioritást fog élvezni", hiszen a kilakoltatás jelenleg is teljes gőzzel folytatódik országszerte. Az MSZF arra szólítja fel a Fideszt, hogy politikai nyilatkozatban álljon ki a kilakoltatások azonnali leállításáért. A Fidesszel azonos politikai családhoz tartozó Sarkozy elnök Franciaországában már törvénybe iktatták a lakhatási jogot, és senkitől sem vehetik el otthonát bírói végzés nélkül - emlékeztetnek.
Állítsák le a kilakoltatásokat!

Ebből a helyzetből a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal abban látja a kiutat, hogy rendeleti úton azonnal véget vessenek a kilakoltatásoknak és fizetési moratóriumot rendeljenek el. A nagytőke érdekét kiszolgáló politika helyett rendszerkorrekciós politikát kell hatalomra juttatni - áll a közleményben.
Ennek lényege, hogy a bérből és fizetésből élők érdekében módosítsa az elosztási viszonyokat, s új egyensúlyt teremtsen tőke- és munkajövedelmek között az utóbbiak javára. Egy ilyen új társadalompolitika nem csak eleve otthonvédő volna, hanem vissza is adná az embereknek igazságtalanul elvett egyetlen otthonukat, és nem tűrné, hogy a bankok határozzák meg a magyar lakás- és családpolitikát - véli az MSZF.
"Példaként állítjuk kormány és ellenzéke elé a német megoldást: állami ellenőrzés alá vonták a közpénzből szanált Commerzbankot, és ezzel lehetővé tették, hogy hitelpolitikájában ne a profit kizárólagos szempontja vezérelje, hanem tekintettel legyen a társadalmi szükségletekre is" - áll a közleményben.
(Hírszerző nyomán)