Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti képviselője a székelységet is képviselni kívánja Brüsszelben, mondta szerdán a Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatón.
- A közvélemény-kutatókat is meglepte a Jobbik Magyarországért Mozgalom sikere. Minek köszönhető a szavazók ilyen nagy arányú bizalma?
- Az elmúlt húsz évben a valódi problémákat nem mondta ki rajtunk kívül senki, a legfontosabb kérdésekről nem beszéltek nyíltan, a Jobbik volt az első olyan párt, mely szóba hozta a cigánybűnözést, a politikai bűnözést, a multinacionális cégek ténykedését, amellyel tönkretették a magyar gazdákat. A Jobbik olyan programot alkotott, mely radikálisan eltér a többi pártétól, ez a magyar néplélekkel sokkal jobban megegyezik. A siker kulcsa semmi más, mint az igazságnak a képviselete. Azt mondom, a többi párt is lehetne sikeres, hogyha az igazságot képviselnék, és gerincesen kiállnának a magyar emberek érdekei mellett.
- Gondolt már arra, hogy, mint európai parlamenti képviselő, területi irodát nyisson Székelyföldön?
- Nagyon sok szál köt Székelyudvarhelyhez, és meg tudom ígérni, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselőként egy irodát mindenképpen fogok nyitni Székelyföldön. És ezt nem azért teszem, hogy el tudjam mondani, nyitottam egy irodát, hanem mert első kézből akarok információkat kapni az itteni emberek valódi problémáiról, hogy őket is megfelelőképpen tudjam képviselni az Európai Parlamentben. Tegnap egy baróti ünnepségen elmondtam, most szeretném megismételni: én a székelységnek is az európai parlamenti képviselője kívánok lenni, a székely őseim tiszteletére, azokért, akik itt élnek és magyarok szeretnének maradni. Elérkezett az a pillanat, hogy ne csak a bástyáinkat védjük vagy védharcot folytassunk, immár egy progresszív programra és cselekvési tervre van szükség. Itt számos politikus - főképpen az RMDSZ-re gondolok - sok esetben csak retorikai szinten beszél az autonómiáról. Ha eljön a választás napja, akkor táblákat avatnak Kovászna megye határában, de mint kormányzati tényezők semmit nem tettek az autonómiáért. Itt az ideje, hogy ne várjunk az RMDSZ-re, sőt, nem számítunk egyetlen politikai pártra sem: a székelyeknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat. Ebben a Jobbik segíteni fog.
- Azzal a kijelentésével, hogy a székely embereket is kívánja képviselni az Európai Parlamentben, nem biztos, hogy nem szerez haragost magának az RMDSZ-berkekből. Itt mindenki azt beszéli, hogy volt egy éles szóváltása Tőkés László képviselővel az autonómia kapcsán… Mi az igaz belőle?
- Nem akarom bántani, de úgy látom, a képviselő renoméja megkopott az utóbbi időben, s nem alaptalanul. Engem nem érdekel sem Tőkés László - azon kívül, hogy régi tisztelője vagyok a múltbeli munkájának -, sem az RMDSZ, hanem a magyarság sorsa érdekel. Azt sem bánom, ha ez azt fogja eredményezni, hogy Tőkés László szembehelyezkedik velem, vagy az RMDSZ haragudni fog. Nekem már sok haragosom van, az MSZP és SZDSZ után az RMDSZ vagy Tőkés László nem fog sem ártani, sem használni.
Szeretném leszögezni, hogy az összes magyar képviselővel folyamatosan szeretnék egyeztetni az itteni eseményekről, de Tőkés László hozzáállása és az egyeztetések nem fogják befolyásolni a döntéseimet, cselekedeteimet. Engem az itteni emberek véleménye érdekel, nem a politikusok óvatos tánclépései, az egyet előre, kettőt hátra - valódi cselekvésekre kell elszánjuk magunkat.
- Nem válaszolt a kérdésemre…
- Azt a hírt, miszerint Tőkés László azt mondta, hogy én ne merjem nála radikálisabban képviselni a székely területi autonómiát, mert akkor mi szembe fogunk helyezkedni egymással, én megerősíteni nem szeretném, mert nem akarom jobban megosztani az erdélyi magyarságot, viszont megcáfolni sem tudom.
- Milyen gyakorisággal jön majd Székelyföldre, ha már felvállalja az itteni emberek képviseletét az Európai Parlamentben?
- Pontosítanék: én tiszteletbeli székely európai parlamenti képviselő szeretnék lenni a csonka-magyarországi képviselőség mellett. Átlagosan évente két hónapot vagyok Erdélyben, főleg Székelyföldön. Legközelebb októberben jövök, három nagyobb településre látogatunk el ismerkedni. A legfontosabb, hogy jövő év márciusában a Jobbik bekerüljön a magyar parlamentbe, kormányzati tényező legyen, utána jöhetnek a gyors változások.
Balázs Árpád, Székelyudvarhely - Barikád