Az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselők és polgármesterek esetében - több törvény együttes értelmezésével - a jogi helyzet most is világos, számukra nem jár díjazás.
Ezt közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön az MTI érdeklődésére. Az MTI annak kapcsán kérdezte a tárcát, hogy a Fidesz vasárnap közölte: az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10-e óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742 560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5 940 480 forintot kapott.
Az MTI érdeklődésére az IRM azt közölte: a jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni.
Az előzetes letartóztatást nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni, ami miatt munkáltatói szankcióra - például a munkaviszony megszüntetésére - nem kerülhet sor, de tekintettel arra, hogy munkavégzés nem történik, díjazás vagyis fizetés sem jár a jogszabály szerint erre az időre - közölte a tárca.
Hozzátették: a polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapítására a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozást ugyanúgy alkalmazni kell, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk - mint az előzetes letartóztatás - esetén fizetés.
(MTI)