A válság után a megújulásnak középről, nem pedig a szélsőségek felől kell érkeznie - mondta Bajnai péntek este Washingtonban az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) Mikulás-napi vacsoráján, amelynek Martonyi János volt külügyminiszter is vendége volt.
"Arról vitázhatunk, hogy a megújulás honnan fog jönni, jobbközépről vagy balközépről, de arról nincs vita, hogy nyilván középről kell jönnie, nem pedig valamelyik szélsőség felől, ami a válság egyik veszélye" - fogalmazott.
Gondolatát nagy taps fogadta az amerikai és "magyar" diplomaták, köztük volt nagykövetek, továbbá magyar szervezetek vezetői, konzulok és közéleti személyiségek részvételével megrendezett vacsorán.
Gyurcsány bábja és a Zsidesz ügynöke zsák a foltját alapon egy asztalnál vacsorázott.
Martonyi János beszédében egyebek között arról beszélt, hogy Magyarország megosztott, akárcsak a magyar diaszpóra. Azt mondta, ezzel együtt kell élni, de a helyzeten lehetne javítani például azzal, ha a felek nem bélyegeznék meg egymást, hanem csak vitát folytatnának a kérdésekről, ha nem sértegetnék egymást (a félreértés elkerülése végett: ez csak a Fidesz-MSZP-viszonyra vonatkozik - a szerk.). "Meg kell szabadulnunk valószínűleg az egész gondolkodásunkat jellemző történelmi eredetű kétpólusú szemlélettől" - fogalmazott.
"Ha valamit el akarunk érni, meg kell teremtenünk egy minimális nemzeti egyetértést" - vetítette előre a majdani szorosabb együttműködést (ami persze a Jobbik elleni harc jegyében zajlik majd - a szerk.).
A miniszterelnök washingtoni látogatásának harmadik napján előzőleg találkozott James Jones jelenlegi és Zbigniew Brzezinski volt nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint Tim Geithner pénzügyminiszterrel. Mindhárom találkozó a sajtó nyilvánossága nélkül zajlott.
Bajnai Gordon ugyancsak találkozott a kongresszus "magyar" baráti csoportjával a Capitoliumban, ahol később állami kitüntetést adott át a tavaly elhunyt magyargyűlölő zsidó, Tom Lantos özvegyének, Annette Lantosnak, valamint egyik lányának.
Annette Lantos, a Lantos Alapítvány elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést vette át "a határon túli magyar kisebbség védelme" (miközben a patkány Lantos Ceausescut mentegette a Nyugat előtt), valamint a budapesti Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként; lánya, Katrina Swett, a Lantos Alapítvány elnök-vezérigazgatója pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta a Lantos Intézet létrehozása érdekében végzett tevékenysége elismeréseképpen.
(MTI nyomán)