Fenntartja korábbi kijelentését Magyar Róbert ügyvédje: az etikai szabályokat követve számára védencének érdeke az elsődleges a társadalom érdekével szemben. Dr. Lakatos Csilla az egyik kereskedelmi televízió hétfő reggeli műsorában beszámolt védence búcsúleveléről is.
Dr. Lakatos Csilla, a házi őrizetből megszökött M. Róbert ügyvédje és Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke nyilatkozott a TV2 Mokka című műsorában a pénteki adásról, amelyben Lakatos azt tanácsolta védencének, hogy a jogerős ítélet megszületéséig ne adja fel magát.
Lakatos Csilla hétfő reggel elmondta, hogy fenntartja kijelentését és már elküldte a sajtó-helyreigazítást az érintett médiumoknak. Kifejtette, egy spontán műsor végén utoljára feltett kérdésre válaszolt és arra nem volt idő, hogy részletesen kifejtse a véleményét. Most megtette: hangsúlyozta, hogy M. Róbert írt egy búcsúlevelet, amelyben világossá teszi, azért választotta a szökést, mert "nem akar úgy járni, mint Kaiser Ede, aki szintén ártatlanul ül évek óta börtönben".
Az ügyvédnő szerint M.-et nem kellett törvénysértésre biztatni, mert "szabad akaratából döntött a távozás mellett". A búcsúlevélből az is kiderült, hogy nem fogja magát feladni, amíg a jogerős ítélet meg nem születik, mivel nem akar ártatlanul börtönbe kerülni. Az ügyvédnő szerint tájékoztatnia kellett védencét, ha az az érdeke, hogy ne adja fel magát az ítéletig. Arra a felvetésre, hogy a társadalom érdeke azt kívánja, a veszélyes bűnöző börtönbe kerüljön, azt válaszolta, az ügyvédi etikai szabályzat értelmében az ő elsődleges feladata az ártatlanság vélelmének figyelembevételével a védence védelme. Az általános elvárási normáknál fontosabb tehát a védenc érdeke.
Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szakmailag helyteleníti az ügyvédnő pénteki nyilatkozatát, de abban nem foglal állást, hogy fegyelmi vétséget követett-e el Lakatos Csilla. Bánáti azért helyteleníti a bujkálásra buzdítást, mert nem tartozik a nyilvánosságra az ügyvédnő tanácsa. Úgy véli, rossz gyakorlat alakulna ki, ha a televíziós szereplés nyomán hivatalból indulna eljárás, de ha beadvány érkezik, akkor kötelességük eljárni. Hozzátette: ha történt is fegyelmi vétség, az nem olyan súlyú, hogy felmerülne a kamarából való kizárás.
Bekérik a TV2 pénteki adásának felvételét, és az alapján döntenek arról, hogy indítanak-e fegyelmi vizsgálatot – ezt a Magyar Nemzet keddi számában nyilatkozta Hlavács Imre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara titkára.
(MNO nyomán)