2020. október 1., csütörtök, Malvin napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 "Megvédjük az édesanyákat az LMBTQP-szörnyektől!" - Toroczkai tüntetésre hív22:21 Vádat emeltek a portugál bevándorlási hatóság három munkatársa ellen, amiért halálra vertek egy ukrán férfit22:05 Vészhelyzet lép érvénybe Felvidéken21:50 Mindössze négy év fogházat kapott Molnár Ricsi - haza is engedték, mert amúgy is csak néhány hónapot kellene letöltenie21:36 EP-alelnök: "ki kell éheztetni pénzügyileg" Lengyel- és Magyarországot21:22 A Klubrádió és a 168 Óra nem lesz többé fegyver Slomó kezében az antiszemitizmus elleni harchoz20:55 A népmese napjára időzítve...20:42 Azerbajdzsán izraeli harci eszközökkel támadja az örményeket20:24 Az amerikai média egyöntetűen negatívan ítélte meg Trump és Biden első elnökjelölti vitáját20:12 Daganat vitte el a homokost, aki a világon elsőként gyógyult meg a HIV-fertőzésből19:52 Edzett, fehér, heteroszexuális férfiak üzentek a négygyermekes magyar családanyákat fenyegető férgeknek19:31 Bíróság elé állították az Audi igazgatótanácsának volt elnökét18:44 Tényleg nincs megállás? Már felolvasást is tartanak gyerekeknek a buzeráns királyfikról18:22 Drogos hulladékok a Nyugati téren: a faroklengetés rendben van, de a videózás sérti a jogaikat18:06 Az oláh szenátus vörös többsége ismét megszavazta a Trianon-törvényt
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek ::

Az Élőlánc ökopárt alapítója: az LMP átverés

Reklám

Lányi András író, humánökológus, a választásokon ezúttal nem induló Élőlánc ökopárt alapítója azt kéri a környezetvédőktől, hogy ne szavazzanak az LMP-re, mert Schiffer András pártja eleven cáfolata annak, hogy lehetne más a politika, mint puszta marketing. Állítja, felkereste őt az amerikai nagykövetség két munkatársa, és egy órán át arról faggatták, hogy az Élőlánc
miért nem áll be az LMP mögé. A Magyar Hírlap írása.
– Miért érezte úgy, hogy meg kell szólalnia?
– 1998 tavaszán is odaálltam a kamerák elé, és azt mondtam, ne szavazzon a szoclib koalícióra, aki nem akar gátat Nagymarosnál. Ádáz ellenségeket szereztem ezzel magamnak, de így kellett tennem, ha hű akartam maradni ahhoz a szerephez, amelyet a Duna-mozgalomban elvállaltam. Ugyanilyen kötelességem most kijelenteni, hogy aki a környezetvédelemnek hiteles politikai képviseletet kíván Magyarországon, ne szavazzon az LMP-re.
– Pedig az LMP is fűt-fát ígér a zöldeknek. Miért tartja őket hitel­telennek?
– Gyakran megszólítanak az utcán: ugye, én is az LMP-t támogatom. Nem mondhatom el minden sarkon, hogy éppen ellenkezőleg! Ezt a pártot azok alapították, akiknek 2006-ban az volt a küldetésük, hogy bármi áron megakadályozzák egy zöldpárt sikeres indulását. Ezért a politikai szerepre készülő Védegyletben meghasonlást okoztak, így a pártszakadás előbb meglett, mint maga az Élőlánc.
– Személyesen önnel volt baja a Védegylet balliberális szárnyának?
– Ezen én is sokat gondolkoztam. Az SZDSZ-ből, illetve balliberális mozgalmakból ismert fiatalemberek kerestek meg a pártalapítás szándékával, s később éppen ők fordultak a közös vállalkozás ellen. Volt-e ebben szerepe annak, hogy Fodor Gábor, akivel megpróbáltak összehozni, nem óhajtotta elhagyni az SZDSZ-t egy alakuló új alternatív párt ked­véért, azt nem tudhatom. Annyi bizonyos, hogy Schiffer András, az LMP mai listavezetője, akivel 2005-ös pártütése óta nem vagyok beszélő viszonyban, 2008 nyarán, egy nappal az után, hogy Fodort megválasztották az SZDSZ elnökének, megpróbált rávenni, hogy a sajtóban együtt támadjuk meg Fodort. Ilyen fokú gátlástalan cinizmus egy pályakezdőnél nem mindennapi: sokra viheti még.
– Schifferék inkább saját pártot gründoltak össze.
– Igen, én akkor már tudtam, hogy az Élőlánc alakulását minden eszközzel akadályozó csoport hozzálátott a saját pártjának szervezéséhez. Persze nem olyan naiv módon jártak el, mint mi. Tudták, hol kell elkezdeni. Majd egy évvel az LMP megalakulása előtt felkeresett az Egyesült Államok nagykövetségének két politikai munkatársa, akik kizárólag arra voltak kíváncsiak, hogy az Élőlánc Magyarországért támogatná-e a Védegyletből alakuló újabb zöldpártot.
– Azt gondoltuk, Mark Palmer volt az utolsó nagykövet, aki királycsináló akart lenni Magyarországon. Mit mondott a küldöncöknek?
– Nekik sem mondhattam egyebet, mint hogy az alapítók többsége kezdő az ökológiai politikában, és hogy a belépőjük egy zöld párt sikeres indulásának megakadályozása volt. Mi a Duna-mozgalmak évtizedes, a Védegylet ötesztendős tevékenysége során olyan erkölcsi tőkét halmoztunk fel, amely megfelelő belépő lehetett volna a politikába.
– Kizárólag magukat tartják a Védegylet eszmei örököseinek?
– Mint a Védegylet alapítója (a civilszervezet megalakulását Karátson Gáborral kezdeményeztük 2000-ben) és első vezetője joggal kifogásolom, hogy a bejáratott márkanevet az LMP kamatoztatja. Az Élőlánc az elmúlt években gyakran hallatott magáról: vagyontörvény, kórházbezárás, kisiskolák, sukorói kaszinóváros, pátyi golffalu, dunakeszi tőzegláp stb. stb. Igaz, mi soha nem magunkat, hanem különféle ügyeket próbálunk népszerűsíteni. Pénz és országos hálózat híján nem is gondolhattunk rá, hogy elinduljunk a választásokon, csak részletes szakpolitikai elgondolásainkat hoztuk nyilvánosságra egy vitairatban.
– Talán csak a szőlő savanyú, az LMP-nek sikerült listát állítania.
– Igen. Őszintén irigylem azt a százmilliós nagyságrendű összeget, amely lehetővé tette az LMP elindulását. Kérdés, hogy akkor is irigyelném-e, ha tudnám a módját, hogyan lehet ilyesmihez hozzájutni. A hívek magánadományaiból nem, ennyit elárulhatok a politika gazdaságtanában járatlanoknak. De igazán az háborít fel, hogy ez a jól kistafírozott kampánypárt igazi potyalesőként a zöldmozgalmak és helyi civilek által feltárt ügyeket próbálja a médiában rendszeresen kisajátítani, amikor azokon mások már hónapok óta dolgoznak. Eddigi működésük, sajnos, az eleven cáfolata annak, hogy lehetne más a politika, mint marketing.

Tagadják a közbenjárást
Jan Krc, az Egyesült Államok nagykövetségének sajtóattaséja kérdésünkre azt felelte: a követség nem avatkozik bele a magyar belpolitikába, és nem hallott olyasmiről, hogy részükről bárki nyomást gyakorolt volna Lányira.
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready