A kormányzat számít a magyarországi cigányságra a nemzeti együttműködés rendszerében - jelentette ki Balog Zoltán Pécsett pénteken.

Becsületes, hazaszerető polgártársunk - össze sem lehet hasonlítani egy fosztogató-gyilkolászó, vagy "csak" a pénzünkön élősködő gárdistabűnözővel...

„Számítunk a magyarországi cigányság minden tagjára, aki nem siránkozni akar, nem csak vár, nemcsak másoktól remél, nem csak áldozat akar lenni, hanem maga is kézbe akarja venni a sorsát" - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Gandhi Közalapítványnak az úgynevezett "roma holokauszt" áldozatainak emlékére tartott megemlékezésén.

A politikus a "roma holokauszt" hat évvel ezelőtt felavatott pécsi emlékművénél megjelent mintegy száz cigány előtt közölte: eljött az idő, hogy mindenki, a cigányság is kezébe vegye a sorsát Magyarországon. Csakis közösen leszünk képesek arra, hogy visszahozzuk a hitet, a reményt egy szeretettel teli, együttműködésen, szolidaritáson és sorsközösségen alapuló világba - mondta (a cigányság pedig máris ég a vágytól, hogy elhozza a hitet, a szeretet és a reménységet a magyarságnak).
Balog azt állította, a magyarországi cigányság is a magyar nemzet része, ezt kimondja az alkotmány, és megígérte: ezen az új alkotmány sem fog változtatni, sőt, meg fogja erősíteni.

Arra biztatta hallgatóságát: vállalják "kettős identitásukat", s legyenek büszkék rá, hogy ők magyarországi cigányok, és részei a magyarországi cigányságnak.

„Erre a kettőre együtt büszkének lenni több, mintha a kettőt egymás ellen kijátsszuk, hogy ki a nagyobb magyar, vagy ki az erősebb cigány. Mondjuk azt: kik azok, akik vállalják magukat mint magyar cigányok, és hol vannak azok a magyarok, akik szívesen fogadják a cigányságot a magyar nemzet kebelében" - fogalmazott. Balog Zoltán úgy vélte, hogy akkor tudjuk túlhaladni mindazt, ami a múltban "rossz, gyűlöletes, elutasítandó volt", ha "ebben az összefogásban leszünk érdekeltek".
A megemlékezésen és a koszorúzáson részt vett Farkas Flórián miniszteri biztos és Berényi László (Fidesz) országgyűlési képviselő is.
(MTI nyomán)