Dühödten támadják a balliberálisok, ill. a fideszesek a Jobbik azon felvetését, miszerint a rossz családi hátterű, deviáns, azaz a lehető legrosszabb életmodellt átadó szülőkkel bíró cigányokat bentlakásos iskolákban kellene oktatni és csak nagyon-nagyon ritkán hazaengedni.

A kritikusok „érvei” szerint
1.) az ilyen iskolák azokat is visszahúznák, akik máskülönben ki tudnának törni és a társadalom számára hasznossá válni. Ez, természetesen, hülyeség, egy putriscsaládból csak az esetek 0,01%-ában képes bárki is "kitörni"; egy szigorú bentlakásos iskolában erre sokkal nagyobb lenne az esélye. A nem deviáns/segílyes/bűnöző, normális életvitelű (cigány)családokból meg úgysem vennék el a gyerekeket és kényszerítenék putrisék közé; még akkor sem, ha egyes rajvédők és fideszesek ezt hazudják.
2.) valamint, hogy ezek az iskolák nem lennének jobbak, mint a jelenlegi állami gondozó hálózat, azaz gyakorlatilag csupán bűnöző- és kurvaképzők lennének. Ez sem igaz: ha erős a tanári/tanfelügyelői rend, árgus szemekkel figyelik minden lépésüket és kőkeményen betartatnak minden szabályt, kiemelve és megtörve a hangadókat, a vezérhímeket, akkor nem fordul majd az elő, hogy – például – a gyerekek egymást csicskáztatják, vagy hogy arra kényszerítik az újakat, hogy vegye fel deviáns viselkedésüket.

A kétkedőknek a legújabb pofont Franciaország szállítja. A vasárnap este 8:40-től vetítendő műsor ITT található (francia nyelvű; a Google Translate „fordítása”, legalábbis az angol verzió, érthető) beharangozójában elmondják, hogy a 2009 szeptemberében nyílt, a szegénynegyedekből bárki számára elérhető, bentlakásos iskola hatalmas sikert hozott: a 116 tanulóból igen motiváltakat faragtak.

A szöveg vázolja azt, hogy igen kemény a fegyelem: a tanulókat 8 és 16 óra között teljesen lefoglalják órákkal, utána este 6-ig kulturális programokkal és sportolással, majd felügyelt tanulással. A hallgatókat eltiltják a TV-től és a nyakra-főre való internetezéstől és kötelező számukra a formaruha viselése.

Még egyszer leszögezzük: ne tessenek Hardwardra vagy hasonló elit egyetemekre gondolni, ahol azért minőségi és igen-igen befogadókész, nem „emberkedő” az emberanyag. Pont ellenkezőleg: ebbe az iskolába a jellemzően bevándorlókból álló „underclass” gyerekei járnak. Az iskolák kifejezetten azért bentlakásosak, hogy kiszakítsák a tanulókat az otthonuk, a környezetük visszahúzásából - ugyanazért, amiért a Jobbik is ezt a tervet támogatja.

Vajon ha a franciáknak ez (is) sikerült és remekül bevált, mi miért nem próbálhatnánk meg? Miért nem vehetnénk át ezt a példát (is)? Miért kéne konzerválni a mai, a deviáns/bűnöző életvitelű cigányságot nagy tömegben kitermelő, bizonyítottan működésképtelen rendszert?

Az eredeti francia cikk:

Emission du dimanche 12 septembre 2010 20:40
Un an à l'internat qui peut changer leur vie

Nous avons suivi pendant une année entière cette étonnante expérience d’un nouveau genre pour élèves très motivés. Le premier internat d’excellence, public, qui a accueilli en septembre 2009 une promotion de 116 élèves issus de banlieues modestes.


Volontaires pour étudier dans de meilleures conditions, 5 jours sur 7, loin des tensions de leur quartier ou de leur famille, ils ont un an pour mettre toutes les chances de réussite de leur côté. À condition d’accepter les règles du jeu. Car ici, elles sont sévères. Ne rien laisser passer, c’est la consigne des profs et des surveillants. Télé, Internet, portable et baladeur sont limités. Malgré leur ambition, ces jeunes vont-ils supporter la discipline et l’autorité ? Pourront-ils s’adapter aux exigences scolaires et à la vie en communauté ? Nous avons partagé cette passionnante aventure.

Sourdun, c’est une ancienne caserne de Seine et Marne transformée en campus pour collégiens et lycéens méritants. La plupart sont boursiers. Pendant la semaine, ils quittent leur cité pour venir étudier dans de meilleures conditions que chez eux. Finies les tentations de l’extérieur et les sorties nocturnes ! Avec 20 élèves par classe, des cours tous les jours de 8h à 16h, des activités culturelles et sportives obligatoires de 16h à 18h et des études surveillées, ils n’ont pas le temps de s’ennuyer ! Escrime, équitation, musique, échecs : ils peuvent tout essayer. Mais le plus dur, c’est le règlement : tenue correcte exigée, ni casquette, ni jogging, ni baskets. Aucun écart de langage ou de comportement n’est toléré. Impossible de s’affaler devant la télé ou de surfer sur Internet.

Premiers de la classe ou ados rebelles, jeunes immatures… comment vont-ils réagir dans cet internat qui promet de « donner plus à ceux qui ont moins »? Les semaines qui suivent la rentrée seront déterminantes.

Reportage Nicolas Jaillard, Ligne de Mire Production.