Adatvédelmi szempontból kifogásolják Orbán Viktor levelét a nyugdíjas szervezetek. A legtöbben még meg sem kapták a levelet, igaz, volt olyan belvárosi bérház, ahol a postaládák alatti papírdobozban, kidobva találtak ilyet.
A miniszterelnök szóvivője múlt héten azt mondta, Orbán Viktor ebben a levélben akarja megkérdezni a nyugdíjasokat saját helyzetükről, a kormány eddigi és jövőbeni munkájáról. A levelet a Fidesz székházához kell visszaküldeni, ők állják a költségeket, de válaszborítékot mégsem mellékelnek.
A Nyugdíjasok Országos Szövetségénél örülnek, hogy a kormány foglalkozik a nyugdíjasokkal, de szerintük személyes konzultáció kellene, az adatgyűjtést pedig aggályosnak tartják.
A Nyugdíjasok Országos Képviselete pótcselekvésnek tartja a levelezést, szerintük sokan nem is értik a kérdéseket, például a nyugdíjak reálértékéről vagy vásárlóerejéről. „Mi felhívjuk a kortársaink figyelmét, hogy óvatosak legyenek a kérdőívekkel, mert szerintünk felvet egy sor adatvédelmi és jogi problémát”- mondta Mihalovits Ervin elnök.
A levélben ugyanis apró betűkkel ugyan, de felhívják a nyugdíjas figyelmét, hogy adatait más célokra is felhasználják.
Áprilisban egy hangfelvételen Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója arról beszélt, hogy olyan országos adatbázist építettek ki, amelyben mindenkinek ismerik a pártszimpátiáját. Egy másik hangfelvételen nyuggereknek nevezte a nyugdíjasokat.
(ATV nyomán)