Több száz választópolgár személyes adatait tartalmazó nyilvántartás miatt feljelentést tett az Országos Választási Bizottság (OVB) - mondta el Bordás Vilmos, a testület elnöke.
Az OVB egy állampolgártól kapott beadványt, amelyben az szerepelt, hogy az egyik fővárosi választókerületben 500-600 lakos személyes adatai szerepelnek egy nyilvántartáson - közölte Bordás Vilmos. Mint elmondta, a beadványozó megemlítette, hogy ez egy jobbikos nyilvántartás. Ugyanakkor a nyilvántartásból ez korántsem volt egyértelmű, az OVB ismeretlen tettes ellen tett feljelentést - fűzte hozzá.
Bordás Vilmos szólt arról, egy kinyomtatott adatsort kaptak, több lapon szerepeltek adatok, és szavazással kapcsolatos információ is szerepelt rajta, de - mint mondta - ezt nehezen lehetett értelmezni. Egy képviselőjelöltet is megneveztek, aki az ügyben érintett lehet - jegyezte meg. A feljelentést még az október 3-ai önkormányzati választások előtt tették. Az MTI az ügyben megkereste a rendőrséget, amely a későbbiekben ígért tájékoztatást.
Van tippjük, hogy ki készíthette
„Igen? Önnek van ilyen táblázata?” – csodálkozott rá a Hírszerző kérdéseire Harsányi László, a XX. kerületi Jobbik elnöke. Elmondása szerint taglistájuk és szimpatizánslistájuk van, de az mindössze 400 nevet tartalmaz. „Ők azok, akik regisztráltak nálunk, segítik a munkánkat, mindannyian hozzájárultak az adataik rögzítéséhez. Igaz, mi csak nevet, lakcímet és telefonszámot kértünk, személyi számot nem” – fogalmazott a radikális párt pesterzsébeti vezetője, aki ugyanakkor elismerte, hogy a kopogtatócédula-gyűjtés közben nem tudják egyesével ellenőrizni aktivistáikat, hogy azok ne tudják kiírni az ajánló szelvényen található adatokat.
„Van, aki minden este leadott egy párat, van, aki csak 2-3 nap után. Nem feltételezem egyik segítőnkről sem, hogy visszaélt az adatokkal” – vélekedett Harsányi László. „Engem is meglep, hogy létezik egy ilyen lista, kíváncsivá tett”. Harsányinak egyébként már most van tippje, hogy ki készíthette, illetve, hogy kik szeretnék lejáratni a kerületi Jobbikot. Elmondása szerint voltak aktivisták, akik a Jobbik nevében gyűjtöttek, de más pártoknak adták le a kopogtatókat, de olyan is volt, aki azért épült be hozzájuk, hogy szétzúzza őket.
Hasonlóan értetlenül állt az eset előtt Kiss Róbert, aki tavasszal még a kerületi elnökség tagjaként dolgozott a kampányban és koordinálta a delegáltakat. Ő sem tud listáról vagy adatgyűjtésről.
A Hírszerző olvasója azt írta: a múlt héten az OVB-hez és az adatvédelmi biztoshoz is eljuttatta az adatbázisokat, a címzettlistából pedig kitűnik, hogy a teljes Jobbik-frakciónak is csatolta levelét. Az adatbázist tartalmazó e-mailben az ügyet kirobbantó férfi arra kéri Novák Elődöt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, hogy „vizsgálja ki a politikusbűnözők ilyen típusú visszaéléseit, és a Jobbikot is szabadítsa ki abból a mételyből, amelyet az egyéb pártok törvénytelen viselkedéstől tanulta el a párt”. A lap kérdéseire a radikális képviselő későbbre ígért választ.
Ezzel szemben a Jobbik szóvivője, Dúró Dóra nyilatkozott az ügyben. „Mi is csak egy állampolgári bejelentésen keresztül értesültünk az ügyről, vizsgálatot indítunk az adatbázissal kapcsolatban. Ha tényleg jobbikos a lista, megkeressük a felelősöket és etikai eljárást indítunk ellenük, mivel nálunk tilos listák készítése” – mondta a politikus, akitől azt megtudták, hogy több alkalommal is tartottak felkészítőt az egyéni képviselőjelölteknek és a kampányfőnököknek, ahol leszögezték, hogy semmiféle adatbázist nem készíthetnek. Dúró azt mondta, még nem kaptak értesítést a rendőrségtől az ügyben.
Nem szeretnék következmények nélkül hagyni
Alább olvasható Novák Előd válasza.
Tisztelt Kolos Jakab Úr!
Köszönöm megkeresését, bár pont én, akit megszólított, kimaradtam a címzettek közül. A Hírszerzőtől kaptam a listát, így ezt a választ mindkettőjüknek szánom.
Nem tartom szerencsésnek, hogy a személyes adatokat tartalmazó listát csak így elküldözgette több tucatnyi címre, köztük ezek szerint újságíróknak is. Hiszen már ez is visszaélés. Ezúton meg is kérek mindenkit, hogy törölje.
Meglepett az eset, igyekszem utánajárni. Nehezen tudom elképzelni, hogy valamely alapszervezetnél vezethettek ilyen listát, hiszen sokszor elmondtuk, hogy ezt nemcsak jogszabályok tiltják, hanem a pártunk is. De ha mégis jobbikos követte el, nem szeretném következmények nélkül hagyni. Elősegítené a munkánkat, ha megmondaná, honnan van Önnek ez a táblázata.
"A jelen levelem mellé csatolt adatbázis a Jobbik XX: XXIII. kerületi adatbázisát tartalmazza" - írja Ön, de valójában csak XX. kerületi címek vannak benne. Egyébként a helyiek nem tudnak semmiről. Sejtelmesen fogalmaz a XI. kerületről, de mint ottani tag, végképp kizártnak tartom, hogy ott pártlista legyen. Persze elég sok tagunk van, így nyilván nem lehet kizárni, hogy valaki maga feljegyezte az általa gyűjtött cédulák adatait, de pl. a mostani polgármesterjelöltünknek több mint kétezer cédulát kellett leadnia, ennyi adat már biztosan kizárt, hogy bárhol meglegyen, hiszen arra rálátásunk van.
A Jobbikban nincs olyan elnökségi döntés, mint amivel Kubatov dicsekedett. Sőt, kifejezetten tiltjuk.
Üdvözlettel:

Novák Előd
Kubatov-kivonatnak lehet csak nevezni
Novák Előd az MTI kérdésére közölte: szemben a Fidesszel, "ahol központilag bátorítják, oktatják" a választók személyes adatainak összegyűjtését, a Jobbikban nemhogy nem javasolt, hanem szigorúan tilos a listázás. Fontos különbség az is, hogy ha ez Pesterzsébeten mégis megtörtént, az ügy nem marad következmény nélkül - tette hozzá.
Az alelnök elmondta, vizsgálatot folytatnak annak kiderítésére, hogy az említett listát ki állíthatta össze, valamint várják a rendőrségi nyomozás eredményét. Arra is kitért, hogy a párt XX. kerületi szervezetének vezetői nem tudnak választói adatbázisról, és ötletük sincs, hogy az kitől származhat.
A politikus - hangsúlyozva, hogy nem tagja pártja etikai bizottságának - azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy a Jobbik tagjai közül valaki jogosulatlan adatbázist épített, az illetőt meg kell büntetni, véleménye szerint ki kell zárni a pártból.
Novák Előd ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kifogásolt lajstrom - amelyet az Országos Választási Bizottság mellett a párt központi szervezetének is eljuttatott a kifogást tevő - "a Kubatov-listákhoz képest legfeljebb kivonat", hiszen jóval kisebb, és nem tartalmaz pártszimpátiára vonatkozó adatokat.
(MTI - Hírszerző nyomán Kuruc.info)