Ismét elmaradt az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának csütörtöki ülése, mivel azon csak a jobbikos albizottsági elnök, Novák Előd és Karácsony Gergely LMP-s albizottsági tag jelent meg (múltkor még ő sem). A testület már egy héttel ezelőtt is határozatképtelen volt, a napirenden akkor is a pártok médiabeli megjelentésének gyakoriságáról, a Jobbik kampányfilmjének letiltásáról és az újságírók munkáját segítő felvilágosítási kötelezettségről szóló pontok szerepeltek.
Novák Előd lett az ellenőrző albizottság elnöke, bár mindent elkövettek ez ellen. A Kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottságnak ellenzéki kell legyen az elnöke, mely posztért nem jár tiszteletdíj és költségtérítés sem. Mivel a megválasztáskor a komcsiktól csak a vén, ambíció nélküli Vitányi Iván volt jelen, aki 1990 óta tagja (a Pufajkás idején elnöke is) a bizottságnak, így a következő az erősorban a Jobbik volt. Pörzse Sándor Novák Elődöt jelölte. Bár ettől megrettenve az alkesz Pálffy István az ellenzéki belügybe belepofázva Karácsony Gergelyt is javasolta, de ő nem vállalta, miután a főbizottságnak alelnöke, és mindkét albizottságnak tagja.
(Kuruc.info)
A tanácskozóképtelen ülésen informális keretek között megszólalt Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöke, aki kijelentette: az MTV nem követett el nagy hibát azzal, hogy nem adta le a Jobbik cigánybűnözés szót tartalmazó kampányfilmjét, mert szerinte ha a médiatörvény tizedik paragrafusa szerint nem is, más rendelkezések alapján viszont megtagadható volt a kampányreklám vetítése.
Novák Előd albizottsági elnök többször hangsúlyozta: nem történt még olyan eset, hogy közmédium megtagadta volna egy kampányfilm vetítését. Erre az ORTT illetékese viszont felhozta, hogy egyszer volt egy munkáspárti hirdetés, amelyben említést tettek az államrend megdöntésére, ezért nem mehetett adásba.
Novák szerint az obstrukció miatt Így következmények nélkül marad az ORTT elmúlt négy hónapról készített kimutatása a pártok médiabeli megjelenésének durva aránytalanságairól. A Kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság a médiatörvény 4. § (1) és (2) bekezdését jelentősen sértő, kiegyensúlyozatlan és bizonyos pártérdekeket szolgáló műsorszolgáltatást kellett volna vizsgálnia. Az ORTT május 17-étől (az új Országgyűlés első munkanapjától) szeptember 19-éig terjedő időszaki kimutatásából különösen a kormánypárti/ellenzéki aránytalanság számottevő: az 53%-os választási eredményt elérő Fidesz-KDNP beszédideje az m1 esti híradójában 77% (szeptember második hetében, vagyis az önkormányzati kampány hevében ez 93,4% volt, miközben a Jobbik és az LMP 0%-nyit szerepelt), a Duna Tv esti híradójában 75%, az MR1 Déli Krónikában 81%, az ellenzék rovására. A kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a médiatörvény a kereskedelmi tévékre és rádiókra is előírja, de azok se különbek. A Jobbik kirekesztése még szembetűnőbb, de várhatóan ez is szankció nélkül marad: az elmúlt négy hónapban a 17%-os párt beszédideje az m1-en 3,3% (a kevesebb mint feleakkora támogatottságú LMP beszédideje: 4,5%), a Duna TV-ben közel 6% (LMP: 5%), a Rádióban 1,4% (LMP: 6,7%), a TV2-ben 2,4% (LMP: 5,1%), az RTL Klubon 1,7% (LMP: 4,8%) - tudatta Novák Előd.
A Házszabály 13. § (3) bekezdése szerint a képviselőnek „Kötelessége részt venni az Országgyűlés ülésein, továbbá annak a bizottságnak az ülésein, amelynek tagja.” Bár Gyurcsány albizottsági üléstől való távolmaradása óta köztudomású, hogy ennek jelenleg nincs szankciója, csak a Jobbik szeretné azt. Most persze talán nemcsak szándékos obstrukció, hanem a politikusi álláshalmozás is az oka a távolmaradásnak - vélekedett Novák.
Karácsony Gergely, az LMP képviselője azt mondta, sajnálná, ha az albizottság tagjai csak azért maradnának távol az üléstől, mert a testület elnöke jobbikos. A bizottság - változatlan napirenddel - jövő szerdán reggel 9-kor ül össze.
(MTI, Kuruc.info)