Értesülésünk szerint egyetlen fideszes sem szavazta meg a hazaáruló gróf eltávolítását a Kossuth térről - pedig meglett volna a lehetőségük, hiszen "lelkiismereti szavazással" döntöttek róla. A lelkiismereti szavazáshoz viszont lelkiismeret is szükségeltetik...

Wittner Mária is a Károlyi-szobor és a szovjet-emlékmű maradására szavazó képviselők közé tartozott, annak ellenére, hogy korábban ő is az eltávolítását követelte. Előbb kiment a szavazásról, majd később visszatért a terembe, tehát még csak nem is a távolmaradást választotta.
A javaslatot csak a Jobbik-frakció jelen lévő tagjai és a független Ivády Gábor szavazta meg, 39 igen, 307 nem és 0 tartózkodás volt.
A név szerinti szavazás:
(Kuruc.info)
Korábban írtuk: "Lelkiismereti szavazás" lesz a Károlyi-szobor sorsáról a Fideszben
A Fidesz frakcióvezetője szerint "lelkiismereti szavazást" tartanak a párt parlamenti képviselőcsoportjában arról a jobbikos módosító javaslatról, amely belefoglalná a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozati javaslatba az Országház északi végénél lévő Károlyi Mihály-szobor mielőbbi eltávolítását.


Lázár János azt mondta, számára nem kérdés, hogy a név szerinti szavazáson elsöprő lesz az igenek száma a Fidesz-KDNP-frakcióban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ő amíg nem ismeri meg az alkotó, Varga Imre szobrászművész álláspontját a kérdésben, addig nemmel fog szavazni a témában.
A Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozati javaslatban foglalt kormányköltözésről szólva elmondta: véleménye szerint a kabinetnek a Parlamentből történő kiköltöztetése akkor valósul meg, ha az államnak lesz rá pénze. Amíg e forrás nem áll rendelkezésre, addig ez egy szándék - tette hozzá, rámutatva, hogy jelenleg nincs a magyar állam abban a helyzetben, hogy több tízmilliárd forintot költsön a költözködésre.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Országház valóban nem kormányzati épületnek épült, hanem a törvényhozás házának, vagyis előbb-utóbb minden más funkciónak ki kell onnan költöznie, "de erre csak akkor költünk, amikor már egyébként annyi a pénz, hogy nem tudunk vele mit kezdeni".
A Fidesz-KDNP javaslata szerint 2014. május 31-ig át kellene alakítani a budapesti Kossuth Lajos teret, amely így visszakapná 1944 előtti képzőművészeti arculatát, a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kellene költöznie az Országház épületéből.
(MTI)
Kapcsolódó: