Zuroff nekivetkőzik (Fotók: Hering J.)
A Fővárosi Bíróság megfelelő bizonyítékok hiányában első fokon fölmentette a háborús bűncselekmény elkövetésével megvádolt Képíró Sándor egykori csendőr századost. Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója az ítélet elhangzásakor a fejéhez kapott, majd rövidesen távozott. A teljesen legyengült 98 éves vádlottat mentőszolgálat szállította a Fő utcai tárgyalóterembe.
Képíró Sándor egykori csendőrszázadost teljesen legyengült állapotban mentőszolgálat hozta be a Fővárosi Bíróság Fő utcai tárgyalótermébe, amely a gőzfürdői állapotok ellenére is teljesen megtelt az érdeklődő, főleg fiatal hallgatósággal. Jelen volt a Képíró Sándor elleni per egyik legfőbb követelője, Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója is. (A Kuruc.infónak adott exkluzív interjúját később közöljük – H. J.) A hallgatóság soraiban láttuk még a szerb ügyészség képviselőit is.

Mentők hozták a vádlottat
Falvai Zsolt ügyész az ítélet meghozatala előtti rövid beszédében elismerte, hogy a per tárgyát képező esemény a régmúltban történt, s ezért manapság már egyre kevesebb, sőt egyáltalán nincs a bizonyításhoz szükséges élő tanú. Csak okirati bizonyítékok vannak, amelyek felhasználhatóságához azonban nem fér kétség, jelentette ki az ügyész, majd hangsúlyozta: a népbíróság korabeli ítéletét, anyagát a mostani bíróságnak is muszáj figyelembe vennie, mert eddig nem történt törvényes döntés arról, hogy a népbíróságot a háború után törvénytelenül alakították meg. Arra sincs adat, hogy a jelenlegi perben hivatkozott Nagy Jánost annak idején törvénytelen eszközöket alkalmazva hallgatta volna ki a Katonapolitikai Osztály.

A hallgatóság között sok volt a fiatal
Zétényi Zsolt, a vádlottat védelmét ellátó jogász fölszólalásában azt hangsúlyozta, hogy védence bűnösségére vonatkozólag nincsenek bizonyítékok. A korabeli bírósági jegyzőkönyvek fölvételének körülményeit a tényállás részeként kell tekinteni. 1945 után a bíróságok Magyarországon politikai célokat szolgálva hozták meg az ítéleteket, amit mindenképpen figyelembe kell venni. Várjuk a bíróság igazságos ítéletét, jelentette ki végül Zétényi Zsolt.
Az utolsó jogán a teljesen legyengült Képíró Sándor közvetítő útján a következőt mondta: „Ártatlan vagyok, soha nem öltem, soha nem raboltam, hanem a hazámat szolgáltam”.

Varga Béla bíró bátor ítéletet hozott
Varga Béla, a bírói tanács elnöke ezután fölolvasta az ítéletet, amelynek értelmében a Főváros Bíróság első fokon fölmentette a háborús bűnösség vádja alól Képíró Sándort, a perköltségeket pedig a Magyar Köztársaság állja. Az ítélet elhangzása után a tárgyalóteremben fölzúgott a taps és az éljenezés. Nem sokkal később távozhatott a tárgyalóteremből a már fölmentett Képíró Sándor, s amikor a mentősök vitték kifelé, ismét fölcsattant a magyarok együttérző tapsa.
Az ítélet elhangzása után Efrájim Zuroffnak azonnal lefordították a bíró szavait, s amikor értesült Képíró Sándor felmentéséről, a fejéhez kapott, majd nemsokára távozott a tárgyalóteremből.

Zuroff a fejéhez kap
Zuroff távozásakor is tapsoltak a fiatalok, ám ezúttal nem rokonszenvből... Nemsokára a szerb ügyészség képviselői is csalódott arccal távoztak.
Hering József – Kuruc.info
Az N1 TV felvételei:
Korábban írtuk: A Fővárosi Bíróság hétfőn nem jogerősen felmentette háborús bűntett vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost.
A 97 éves Képírót az ügyész azzal vádolta, hogy 1942. január 21-23. között, egy újvidéki razzia során, az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében. Az ítélethirdetés hatalmas érdeklődés mellett zajlik, a magyar mellett a nemzetközi sajtó is képviselteti magát.
Képírót a mentők hozták be a bíróság épületébe, mert egy hete kórházban van. A bíró azt mondta: állítólag rossz gyógyszert adtak neki. Képíró a tárgyalóterembe is infúzióra kötve érkezett. Az ítélethirdetés ennek ellenére elkezdődött.
Hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk.
(MTI nyomán)