A Jobbik elnökét felháborította, hogy néhány magyar sajtótermék szerinte megpróbálta összemosni a Jobbikot a norvég merénylővel.
A Jobbik elnöke emberiség ellenes bűncselekménynek minősítette a pénteken Norvégiában történt "mészárlást". Vona Gábor ugyanakkor felháborodását is kifejezte, amiért "néhány magyar sajtótermék" megpróbálta összemosni a Jobbikot a merényletet elkövető norvég férfival.
Anders Behring Breivik a csaknem száz halálos áldozatot követelő hét végi norvégiai kettős merénylet feltételezett tettese az oslói robbantás és a baloldali ifjúsági nyári táborban véghezvitt vérfürdő előtt töltött föl az internetre egy 1500 oldalas dokumentumot, amelyben megemlíti a Jobbikot is. A kelet-európai szélsőjobboldali és nacionalista pártok címszó alatt Magyarországról három szervezetet sorol fel: a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) és a Jobbikot. Megállapítja, hogy a bevándorlás elutasítása és az iszlámellenesség nem központi probléma a kelet-európai nacionalista pártok számára, mert "nagyon korlátozott" az ezekbe az országokba irányuló bevándorlás. Ezek a pártok inkább az EU-ellenességre, az antiszemitizmusra vagy más etnikai csoportok, főleg a cigányok elutasítására építenek - írja.
Vona Gábor hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte: a Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a norvégiai mészárlás kapcsán az áldozatok hozzátartozóinak és mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek. "Ami ott történt az emberiség ellenes bűncselekmény volt, és reméljük ez a folyamat európai összefogással megállítható" - tette hozzá az ellenzéki pártelnök.
Vona Gábor ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy "néhány magyar sajtótermék a Jobbikot is közvetett módon kapcsolatba hozta az elkövetővel." Hangsúlyozta: az említett felsorolásban "minden egyes olyan európai párt szerepel, amely a bevándorlással kapcsolatban felemelte a szavát." Vona Gábor leszögezte: a Jobbik "természetesen" továbbra is fenntartja az európai bevándorlás felülvizsgálatának szükségességét.
(MTI)