A Medián felmérése szerint a lakosság döntő többsége azt szeretné, ha csak a csonka-magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazhatnának.
A fideszes szavazók többsége sem támogatja, hogy a külhoni magyarok szavazati jogot kapjanak - ez derült ki a Medián májusi felméréséből, amelyet csak most publikált az Origó.
A fideszesek 17 százaléka nem ért egyet az állampolgárság visszaadásával sem. Ehhez jön az a 49 százalék, amelyik nem támogatja a szavazati jogot. Ez összesen 66 százalék, a szimpatizánsok kétharmada.
Az MSZP-nél ugyanígy nézve az arány 91, a Jobbiknál 70, az LMP-nél pedig 96 százalék. Ebbe a csoportba tehát beletartoznak azok, akik már az állampolgárság könnyített megadását is ellenzik, valamint azok is, akik csak a szavazati jog megadását.
A számokból következően a legtöbb támogató is a fideszes szavazók közül kerül ki.
A kormánypárt támogatóinak 30 százaléka úgy véli, hogy könnyített honosítást és szavazati jogot is kapjanak a trianoni határon túl élő magyarok. Az MSZP-s szavazók 5, a jobbikosok 18, az LMP-sek 4 százaléka véli ugyanígy. Érdekesség, hogy az összes megkérdezett LMP-snek határozott véleménye volt, míg a többi pártnál volt olyan, aki nem tudott válaszolni.
Önnek mi a véleménye?
Voksolhat szavazásunkon a portál jobb oldalán!
A teljes népesség 15 százaléka támogatja csak a könnyített honosítást és a szavazati jogot. Ez kevesebb, mint tavaly, akkor még 23 százalék támogatta. Valamelyest nőtt azok aránya is, akik nem értenek egyet az állampolgárság megadásával. Idén ez 34, tavaly 33 százalék volt.
Ennél jelentősebb mértékben, 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik ugyan jónak gondolják a kettős állampolgárságot, de nem adnának szavazati jogot. A kérdés már eldőlt. A Fidesz elnöksége néhány héttel ezelőtt foglalkozott a választójogi reformmal, és deklarálták a szavazati jog megadását.
(InfoRádió nyomán)