Tyirityán Zsolt
Két jobbikos képviselővel is többször közösen szerepelt rendezvényeken a Betyársereg nevű szervezet vezetője, Tyirityán Zsolt, aki zsidók lelövéséről és faji háborúról beszélt a Magyar Sziget fesztiválon. A Jobbik szerint "békés egymás mellett élés" jellemzi a két szervezet viszonyát. Tyirityán az Origónak azt mondta, csak egy fikcióról beszélt, amelyből kiragadtak mondatokat. Szerinte nincs realitása az előadás tartalmának, és csak önvédelem esetén alkalmazna erőszakot.
Egy fikciós beszélgetésből ragadtak ki mondatokat, amikbe bármit bele lehet magyarázni - így jellemezte az Origónak Tyirityán Zsolt, a magukat Betyárseregnek nevező szervezet vezetője az ATV honlapján kedden megjelent cikket, amelyben Tyirityán egyik előadását foglalták össze a Magyar Sziget fesztiválról.
A cikk szerint Tyirityán többek között azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszint lát", illetve azt kérdezte a közönségtől, hogy "bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?"
Nem hisznek a pártpolitikában
A honlapja szerint magát tekintélyelvű, önszerveződő klánok laza szövetségeként jellemző Betyárseregről azt mondta Tyirityán, hogy önvédelmi szervezet, és csak fizikai támadás esetén alkalmaznak fizikai erőszakot. A Betyársereg akkor vált ismerté, amikor több tagja is megjelent az etnikai konfliktusokkal terhelt Gyöngyöspatán.
Tyirityán a Betyársereg képviseletében más radikális szervezetek mellett 2009-ben találkozott a Jobbik elnökével, Vona Gáborral, de állítása szerint semmilyen formális megállapodást nem kötöttek, és azóta nincs semmilyen kapcsolatuk a Jobbikkal. "Nem hiszek a pártpolitikában, nem a jövőbe vezető út, amit a Jobbik csinál" - mondta az Origónak, hozzátéve, hogy "bizonyos kérdésekben egyezik a véleményük, bizonyosokban nem".
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője azt mondta az Origónak, hogy 2009 óta nem állnak kapcsolatban a szervezettel. "Nem nevezném őket a szövetségesünknek" - mondta Dúró, aki "békés egymás mellett éléssel" jellemezte viszonyukat. Tyirityán ugyanakkor többször is tartott már közös előadást Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselővel. Egy májusi előadásukat egy másik jobbikos képviselővel, Németh Zsolttal tartották közösen.
Fiktív gerillaháborúról beszélt
Tyirityán a Magyar Sziget fesztiválon tartott előadásáról azt mondta, nem tényállásokról beszélt, hanem egy szituációs gyakorlatról. Ebben szerinte arról volt szó, hogy ha a jövőben kirobbanna Magyarországon egy faji vagy polgárháború, akkor hogyan lehetne lefolytatni egy gerillaháborút. Tyirityán szerint azonban "abszolút nincs így, hogy mi itt tartanánk", és semmilyen realitásalapja nincs annak, hogy más bőrszínű embereket kellene megölni.
(Origó)