Az amerikai nagykövetség nyilvánosságra hozott bizalmas diplomáciai távirataiból kiderült, hogy mit gondolnak valójában a saját párttársaikról a magyar vezetők, és hogy miket mondanak, amikor nem a nyilvánosságnak beszélnek. És az is, hogy hogyan vélekednek az amerikaiak róluk.


Az amerikai nagykövettel négyszemközti beszélgetést folytató magyar politikusok ugyanis nem sejtették, hogy a kendőzetlenül kifejtett véleményük napvilágra kerülhet. Így például Pokorni Zoltánnak kellemetlen napjai lehetnek mostanában, mert azt írta találkozásukról a nagykövet 2007-ben, hogy a fideszes politikus leplezetlen ellenszenvvel beszélt főnökéről, Orbán Viktor pártelnökről. Pokorni azt is sérelmezte, hogy Orbán centralizálja a pártot, és közben kibújik minden felelősség alól.
Navracsics Tibor akkori frakcióvezető, mostani miniszterelnök-helyettes Orbánról azt a szarkasztikus jellemzést adta, hogy „változékony, mint mindig". Azt is megjegyezte 2007-ben, hogy Kósa Lajos debreceni polgármesterből miniszterelnök lehet majd. Kósa Lajos 2006 októberében őszintén beszélt arról a nagykövetnek azon szándékáról, hogy Orbán helyére lépjen. Megjegyezte azt is, részben Orbánra utalva, hogy "a politikusnak tudnia kell, mikor távozzon".
Gyurcsány: Igazuk van, hogy nem bíznak bennem
Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök sem a legjobb fényben tűnik fel a diplomá­ciai táviratokban. Az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni zavaros hetekben Gyurcsány April Foley nagykövetnek elárulta: nem áll szándékában lemondani, és úgy gondolja, hogy az MSZP egységesen áll mögötte. Washingtonba küldött táviratában a nagykövet ezt úgy kommentálta: ez utóbbi inkább csak vágyálom Gyurcsány részéről. A táviratok tanúsága szerint a korábban még magabiztos Gyurcsány 2006. október 23-ának előestéjére, amikor is a nagykövet vacsorán fogadta őt „láthatóan kimerült és aggodalmas" lett, és elismerte: a magyar embereknek „részben igazuk van", amikor nem bíznak a kormányukban.
– A diplomáciai táviratok azt a célt szolgálják, hogy a nagykövet mindazokat az információkat elküldje a fogadó országról a saját külügyminisztériumába, amelyek nem nyilvánosak, és valamilyen szempontból fontosak lehetnek. Így bizalmas beszélgetésekről és zártkörű találkozókról is be szoktak számolni – mondta el a Blikknek Pataki Pál volt nagykövet, aki munkája során maga is írt ilyen jelentéseket. – Nagyon kínos tud lenni, ha ezek nyilvánosságra kerülnek, mert nem oda szánták – tette hozzá a diplomata.
(Blikk -Origó nyomán)