A javadat akarja
A parlamentben ma Orbán bejelentette: Országvédelmi Terve hat fejezetből áll. A kormány le akar csapni az uzsorásokra, a rezsiköltségeket növelőkre és a bankokra. Az ellenzéki reakciókból egy esetben sem hiányozhatott a WikiLeaks által nyilvánosságra került Orbán-idézetre való utalás. Gyurcsány hamarosan az "utolsó szó jogán" védekezik - a volt kormányfőnek, az elkúrás nagymesterének mentelmi jogáról is ma dönt az országgyűlés.
Orbán növeli a tempót, tartja az irányt
– Azok a devizahitelesek, akik forintban tudnának fizetni, a rögzített árfolyamon átváltva, forintban, egy összegben visszafizethessék fennmaradt kölcsönüket.

– A devizahitelekkel kapcsolatban forintban jelentkező költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel.

– Kezdeményezik a devizahitelek kamatszámításának átláthatóbbá tételét.

– Zéró tolerancia és „hajtóvadászat” az uzsorások ellen.

– 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani.

– Az adószám-felfüggesztés helyett adószám törlésére kerüljön sor a jövőben, egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot.

– Fordított adózási rendszert vezetnek be a mezőgazdasági termékek körében.

– A 2012-es költségvetési hiányt 3 százalék alatt állapítják meg.

– 35 százalékos luxus-forgalmiadókulcs bevezetése.

– Start munkaprogram, amelynek révén tömegessé válhat a közmunka, elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál.

– Kivizsgálják, milyen érdekeket szolgált, kit terhel a felelősség azért, hogy a térség országaival ellentétben Magyarországon elmaradt a devizahitelezés adminisztratív korlátozása.

– Központi ármegállapítás bevezetése a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is.
Tudatában vagyunk a helyzet komolyságának, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben. De senki se veszítse el a reményt, le fogjuk győzni a válságot. A legfőbb ellenség az államadósság ellen már két csatát is nyertünk, idén két lépésben csökkentettük, az idei terv negyedét már végrehajtottuk – mondta. A GDP arányos államadósság 73 százalékon áll.
Az Országvédelmi Terv hat fejezetből áll - mondja.
Eszerint először is az uzsora ellen kell fellépni. "Kevés kegyetlen dolgot tudunk elképzelni, amikor bűnözők arra szakosodnak, hogy a legszegényebbeket maradék értékeitől is megfosszák" - fogalmaz Orbán, hozzátéve: amíg ez így van, a családok felemelésére vonatkozó törekvéseik eredménytelenek maradnak.
Orbán szerint ezért munkát kell adni mindenkinek, egyúttal "zéró toleranciát" és "hajtóvadászatot" hirdetett az uzsorások ellen. Ehhez módosítják a btk-t is, és meghatározzák, hogy 30 százalék fölötti teljes hiteldíjmutatónál nagyobb százalékkal nem lehet hitelt folyósítani.
A kormányfő beszélt a fixált rezsiköltségekről is, megemlítve: a közszolgáltatók jelentős részét privatizálták korábban. Bevezetik a hatósági árazást a víz, a szemét és a csatornadíjak esetében is.
Orbán a devizahitelesekről szólva felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit, így a moratórium - korlátokkal való - feloldását, illetve a fixált törlesztőrészletek bevezetését. A kormányfő most a harmadik lépcsőként elmondta: megvizsgálták a KDNP és a Fidesz javaslatát, amely fixált árfolyamon (180 forintos frank) lehetővé tenni az előtörlesztést, forintban.
Orbán szerint megállapították, hogy a bankok mögött ott állnak az anyabankok, az Országgyűlésnek pedig van joga a jelzálogszerződésekbe való belenyúláshoz. A kormányfő ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy bizonyára nemzetközi fórumokon meg fogják támadni ezt a megoldást, de ha ott nekünk kedvezőtlen döntések születnek majd, annak lesznek "válaszlépései" is.
A kormányfő a devizahitelesekkel kapcsolatban javasolta, hogy a bankok forintban felmerült költségeit ezentúl forintban és ne devizában terheljék rá az ügyfélre. Orbán javasolta még, hogy pozitív adóslisták felállítására szólítsák fel a bankokat.
A devizahitelezéssel kapcsolatban elmondta még, hogy más országokban limitálták a folyósítást. Példaként Romániát és Ausztriát említette. "Magyarország kivételével minden más ország vezetői képesek voltak megállítani ezt a folyamatot. Ehelyett belecsalták az embereket" - mondta Orbán, ezért szerinte meg kell vizsgálni, hogy nálunk ki miatt és kinek az érdekében maradtak el a hasonló óvintézkedések.
Orbán javasolta még, hogy a következő hónapokban, újabb hitelfelvétel nélkül fizessük vissza az IMF-től kapott kölcsönt. A kormányfő kéri Brüsszel jóváhagyását egy 35 százalékos luxus forgalmi adó bevezetéséhez. "A jövőben, akinek a cége jelentős adótartozással szűnt meg, ne kaphasson adószámot és ne alapíthasson újabb vállalkozást" - tette hozzá Orbán Viktor.
A miniszterelnök megismételte, hogy a felemelkedést egyedül a munka jelenthet. Ezért munkát akarnak kínálni annak, aki munkaképes. Orbán szerint a "megújuló Magyarországon" nincs helye a feketegazdaságnak. Ezért mindenkinek el kell számolnia majd a munkaidejével.
A kormányfő hangsúlyozta, nem fognak megtorpanni. Akkor van értelme a munkának, ha végigviszik a megújulást. Ezért, mutat rá, vissza kell verni minden ez ellen irányuló támadást. "Nem szabad megtorpanni, mert az vezet a bukás útjára, a görög útra" - hangsúlyozta.
A kormányfő szerint a nemzetközi intézmények súlya egyre csökken, és most itt a lehetőség egy erős nemzetet felépíteni. "A képlet egyszerű: tartani kell az irányt, de növelni kell a tempót" - mondta a miniszterelnök.
Orbán szerint csak az Országgyűlésen, a képviselőkön múlik, hogy milyen gyorsan jutnak az emberek segítséghez. Azt kérte, mindenki tegye félre pártigényeit, és közösen tegyenek a magyar emberekért.
Orbán lassan a helyére sétál, közben zúg a vastaps.
Vona az amerikai nagykövetnél érdeklődne
Vona Gábor válaszol először a kormányfői előadásra. A Jobbik-elnök szerint a kormány csak a felszínen sepreget. Reagálásában idézte Mellár Tamást, aki szerint a gazdaságpolitika megbukott. Vona úgy vélte, hogy felesleges a nemzetközi helyzetre hivatkozni, a felelősség a kormányé. A radikális politikus szerint a várt fellendülés elmaradt, ezért nem létező alapra akar a kabinet most építkezni.
"A gazdaságpolitika teljes újragondolásra szorul" - mondta Vona Gábor. Szerinte nem sajátos magyar útról van szó, ahogy a kabinet mondja, inkább tévút. "Talán az amerikai nagykövet tudja egyedül a valódi gazdaságpolitikájukat" - fogalmazott, hozzátéve: "ez egy neoliberális gazdaságpolitika".
Vona megismételte, hogy az egykulcsos adó már létrehozásakor zsákutca volt és felgyorsította a társadalom kettészakítottságát. "Ezek az emberek nem fognak kétszer reggelizni" - utalt arra, hogy az egykulcsos adó nyertesei nem költenek, hanem felhalmoznak. Vona szerint az államadósságot lehet törleszteni, de a rendszer hibája miatt újra és újratermeli majd magát. Szerinte az ország már a görög úton halad.
A jobbikos politikus a bankokat és a szocialistákat ostorozta a hitelesek válsága miatt, de hangsúlyozta: Járai Zsigmond és Simor András jegybankelnökök és a Fidesz is felelős. Vona egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta annak kiderítésére, hogy kiket és miért terhel felelősség a devizahitelesek ügyében.
A Jobbik szerint a mostani kabinet a "gazdagok kormánya". Vona progresszív, igazságos adórendszer bevezetését szorgalmazta és a devizahitelek forintosítását azon az árfolyamon, amelyen felvették azokat. A radikális pártelnök egyúttal egy európai hitelminősítő intézet létrehozását is javasolta, mondván, ne az amerikaiak mondjanak véleményt.
Őszödnél is súlyosabb?
Schiffer András LMP-s frakcióvezetőt a Gyurcsány-kormányra emlékeztette Orbán beszéde, mondván akkoriban volt minden héten egy mentőcsomag. Az ökopárti politikus az uzsorások elleni elképzelésekkel kapcsolatban az LMP közösségi rendőrségi koncepcióját ajánlotta a döntéshozók figyelmébe.
Schiffer szerint Orbánékat felelősség terheli, amiért a hat hónapos EU-elnökség idején semmilyen kezdeményezést nem tettek a spekulatív tőkemozgások megregulázása, a tőkepiacok újragondolása érdekében. Az LMP-s politikus szerint a Fidesz szabadságharcról beszél, de az adórendszerrel még "kifoszthatóbbá tette".
Schiffer szerint a tőkejövedelmeket húsz százalékos adó alá kellene vonni egy új, progresszív adórendszer bevezetéséig. Szerinte a futóhomokra épült gazdaságpolitika megbukott.
"Ha már hárman mondják, hogy részeg vagy, menj haza!" - mondta Schiffer, utalva arra, hogy régóta és sokan figyelmeztetik a kormányt: a gazdaságpolitika rossz irányba halad. Schiffer hangsúlyozta azt is, hogy nem szabad a mostani gazdaságpolitikát bebetonozni - amire a kormány készül -, hogy a választók leválthassák azt, ha úgy gondolják.
Az LMP-s politikus szerint a megoldás az lenne, ha a Fidesz levonná a következtetéseket az elmúlt egy év "ámokfutásából". Szerinte 4 százalékos járulékcsökkentés, ökopolitikai adóreform (fizessenek a gazdagok és a szennyezők), illetve egy új, többkulcsos progresszív adórendszer a megoldás. Schiffer emlékeztetett rá, hogy a Fidesz azt ígérte: megteremti a hatalom és a köz közötti bizalmat. "Nem lehet bizalmat építeni, hogy utcai harcos módjára minden héten új csomaggal állnak elő" - fogalmazott.
Az LMP-s politikus szerint Orbán jól tenné, ha kiállna a nyilvánosság elé és elmondaná: mi igaz a WikiLeaks-iratokból. Schiffer szerint a helyzet most súlyosabb, mint Őszöd esetében. Taps.
"A matolcsyzmus megbukott"
Mesterházy Attila szocialista pártelnök szerint nem tudni, hogy amit Orbán most elmondott, azt komolyan gondolta-e a kormányfő, vagy el kell menni uniós nagykövetekhez az igazságért. Mesterházy szerint kockázatos az, amit Orbán bejelentett. Az MSZP-s politikus az egészségügyi és oktatási terület terveiről beszél és a kormány konkrét elképzeléseket kéri számon.
Mesterházy szerint a "matolcsyzmus" megbukott, a gazdaságpolitika zsákutca. Az MSZP elnöke szerint mindössze illúziókra épül, a várakozások nem teljesedtek be. Mesterházy emlékeztett Orbánt, hogy Ceaucescu is kűzdött az államadóssággal, de közben megnyomorította a román nemzetet. A szocialisták többkulcsos adórendszert, gazdaságélénkítő csomagot szorgalmaznak.
A szocialista politikus szerint hiába beszélnek megújulásról, ha a dízel üzemanyag árát növelik, az bizony megszorítás. Mesterházy ezért egy vitanap megtartását szorgalmazta, ahol a pártok megállapodhatnak a nemzeti minimumokban.
(Nol, MNO, MTI nyomán)