Gyászistentiszteletet tartottak Képíró Sándor volt csendőr százados emlékére vasárnap Budapesten. A szertartáson, amelyen több százan vettek részt, Hegedűs Loránt nyugalmazott református püspök hirdetett igét.

Mint mondta, Képíró Sándor "élete, világnézete, élete végének halálos kálváriája rajta túlmutató üzenetet hordoz", ami "a nemzet közössége és az egész emberiség számára döntő jelentőségű üzenet". Nyilatkozataiból kitűnik, hogy "a hazaszeretet tudata, vállalása" határozta meg őt, ez volt világnézete, lelki magatartása - fogalmazott.

A szeptember 3-án elhunyt Képíró Sándor "nem szolgálati helyeit akarta ötletszerűen változtatni, azt mindig hatósági feletteseinek felsőbb parancsára tette (...) közben hű maradt egyenruhájához". Szegeden államtudományi doktorátust szerzett, majd csendőr oktatótiszt volt Szolnokon és Makón - tette hozzá.
Utalt arra, hogy "az öldöklés idején életeket mentett (...), jellemezte őt az egyéni felelősség feltétlen vállalása (...) minden megalkuvás nélkül (...), és emberségét az embertelenségben megőrizte".

A nyugalmazott püspök arról beszélt, hogy Képíró Sándor számára "az emigrációs lét egzisztenciális, lelki, szellemi halált jelentett". Élete "végső szörnyű felvonással ért véget", halálával azonban "vége a gyanúsítások örvénylő káoszának" - jegyezte meg.

A szertartáson megjelent Novák Előd, a Jobbik alelnöke, Hegedűs Lorántné és Gaudi-Nagy Tamás is, mindhárman a Jobbik országgyűlési képviselői. A részvevők közül néhány tucatnyian az Új Magyar Gárda, néhányan pedig a Magyar Nemzeti Gárda egyenruháját viselték.
Képíró Sándor temetése szeptember 24-én, szombaton lesz Sarkadon.
(MTI, kép: Olvasónk, MTI)