A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy az országgyűlési képviselők javadalmazásának fideszes módosító javaslata nem változtat a politikusi álláshalmozás rendszerén, nem szankcionálja a rendszeres, házszabálysértő hiányzásokat, és továbbra is biztosítja a határozott idejű munkaszerződéseknél alapesetben nem járó végkielégítést a képviselők számára.
Egyedül a Jobbik honatyái tartózkodnak attól, hogy mellékállásban polgármesteri vagy önkormányzati képviselői tisztséget is betöltsenek. A nemzeti ellenzék szeretné törvényben tiltani a politikusi álláshalmozást, ugyanis egyrészt komoly társadalmi igazságtalanság, hogy egy képviselő több helyről vesz fel főállású fizetést (ráadásul közpénzből), másrészt nem is képesek tisztességesen ellátni feladatukat így.
Bár a Házszabály elvileg kötelező részvételt ír elő a plenáris ülések egészére, rendszerint kizárólag a hétfői szavazásokra járnak be a kormánypárti képviselők (utána megkezdődik számukra a „hosszú hétvége”), a vitákon pedig csak néhányan vesznek részt, különösen tévéközvetítési időn kívül. Múlt hétfőn az utolsó napirendi pontra már teljesen kiürültek a kormánypárti padsorok, így tucatnyi jobbikos képviselő hiába próbált vitát generálni. A bizottsági üléseken pedig odáig fajult a gyakorlat, hogy a szavazati jogot is át lehet adni más képviselőnek, emiatt Alkotmánybírósághoz is fordult a Jobbik. Tűrhetetlen, hogy pl. Kósa Lajos úgy jut bizottsági tagsága után havi 381 ezer forinthoz, hogy tavaly november 10. óta egyetlen ülésen sem vett részt, még ha formálisan előterjesztője is volt valamely kormányzati javaslatnak.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom nemcsak felére csökkentené, hanem eltörölné az országgyűlési képviselők végkielégítését, ahogy alapesetben nem jár az semmilyen határozott idejű (akár 4 éves) munkaszerződés esetén. A parlamenti ciklusok végén ehelyett minden parlamenti képviselőt kötelező vagyonosodási vizsgálat alá vetne a Jobbik.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke
(Kuruc.info)