Uzsorázás gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette a gadnai polgármestert és feleségét. A gyanúsítottak lakásukon illegális boltot üzemeltettek, ahol kétszeres, háromszoros áron adták az élelmiszereket és egyéb fogyasztási cikkeket - közölte a borsodi megyei rendőrkapitányság.

Illusztráció - ezek korábban elkapott uzsorások
Az elkövetők két pénzkifizetés között az ott lakók rászorultságát kihasználva hitelezték meg az élelmiszereket - közölte a rendőrség. A vásárolt áruk után felhalmozódó tartozást füzetben vezették, amit szociális segély, családi pótlék, illetve a közcélú jövedelmek kifizetéskor szedtek be az érintettektől.
A beszerzett adatok szerint egy csomagos dohányt 1500 forintért (bolti ára 490 forint), 20 dekás csomagolt párizsit 900 forintért (bolti ára 200 forint), kenyeret pedig 600 forintért (bolti ára kb. 300 forint) tudtak vásárolni az "üzletben". Mivel a településen nincs bolt, így máshol nem is lehetett élelmiszert venni, hivatalosan azonban sem a polgármesternek, sem a feleségének nem volt engedélye az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységhez. Amikor a sértettek a magas kamatot és a meg nem fizetés lehetőségét felvetették, azzal fenyegették meg őket, hogy megveretik őket.
Halaszthatatlan nyomozati cselekményként a rendőrség az érintetteknél házkutatást tartott és több iratot is lefoglalt, illetve a hatóság a 43 éves férfit és 44 éves feleségét előállította, majd mindkettőjüket őrizetbe vette. Az Encsi Rendőrkapitányság Bűnügyi osztálya kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának bírósági elrendelését - tette hozzá a rendőrségi közlemény.
(HVG)
Frissítés (11:59): Kuruc.info:

1.) nem tudjuk, észrevették-e a Kedves Olvasók, hogy a fenti HVG-cikkben egy szóval nem említik a „boltocskázók” származását. Ezen nem csodálkozunk: a HVG mindig is rajvédő-balliberális médium volt, olyan „nagyágyúkkal”, mint a vércionista Pelle János.

A komolyan vehető politikai napilapok közül a Magyar Nemzet ellenben egyértelműsítette a cigók származását. Az uzsorázással foglalkozó cikkük keretes anyaga a következőképp hangzik (a lényeg kiemelése tőlünk; mindez online csak és kizárólag nálunk olvasható, mivel saját szkennelés):

„ELJÁRÁS A POLGÁRMESTER ELLEN.

Az encsi rendőrkapitányság tegnap uzsora-bűncselekmény elkövetésének gyanújával hallgatta ki a Borsod megyei Gadna polgármesterét és nejét — értesült lapunk. Úgy tudjuk, a 90 százalékban cigányok lakta település 2008-ban megválasztott első roma vezetőjét, L. Dezsőt és feleségét élelmiszeruzsorázás miatt vonták eljárás alá. Lapzártánkkor még tartó kihallgatásukat az ORFK illetékese megerősítette. (S. P.)”

2.) ahogy ebből az esetből is látható,

a.) a meghatározó pozícióba került cigányok is ugyanúgy bűnöznek, mint „szegény” fajtatársaik. (Pedig ők sem halnának éhen, ha nem tennék – vö. „megílhetísi bűnözés”) Ez vonatkozik mind az olyan „illusztris” cigókra, mint pl. Borovszky Tímea, mind a „mezei” CKÖ-vezírekre és egyéb politikusokra. Nem véletlenül követeljük az összes, semmi hasznosat (a népük oktatása, felemelése, nekik elmagyarázása, hogy miért kellene normálisan élni, tanulni) nem csináló, csak és kizárólag bűnöző, sikkasztó CKÖ-k feloszlatását. Egy hivatkozás egy kapcsolódó, igen friss (vö. gyakoriság) CKÖ-s esetre ITT, további visszirányú hivatkozással.

b.) a cigányok megtalálták a kiskaput, amin keresztül – a jelenlegi gyakorlat alapján - nem kaphatják el őket: most már közvetlen pénzuzsorázás helyett „boltocskáznak”. Az előbbit közvetlenül lehet(ne) büntetni; ez utóbbit nem. Pedig nagyon egyszerű lenne az ilyen cigókat lebuktatni: a nyomozók kibérelnek néhány kisfurgont, és mobil boltnak álcázva gurulnának be a településekre, olcsó áruval, többnapos ottmaradásra berendezkedve. Valószínűleg az uzsorások fogják legelőször megfenyegetni, befenyíteni őket. Mindent videóra rögzíteni, és aztán jöhet a bilincs, meg az előzetes. Ja, hogy Orbánék erre képtelenek, csak a hazafiak meg a Kuruc.info üldözésére képesek nagy erőket biztosítani, a traffipaxolás, a biciklisták bírságolása mellett? Tetszettek volna forradalmat csinálni, kedves választók...

Nem véletlenül tettük amúgy feltételes módba az uzsorások büntetését: mindjárt átveszünk egy olyan, konkrét számokat tartalmazó Népszabó-anyagot, amelyből kiderül, hogy, finoman szólva, nem igazán igyekeznek lesittelni Orbánék az uzsorásokat...
 Igazmondó helybéliek a hírekben: