2011 őszén a kormány zárolta a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) tagszervezeteinek támogatására szánt 25 millió forintot. Erre a keretre az egyes külhoni régiók ifjúsági szervezetei adhattak be pályázatot, a rendezvények utólagos finanszírozása azonban a jelek szerint veszélybe került, mivel nem tudni pontosan, a zárolás végleges pénzelvonást jelent-e, vagy csupán késleltetett kifizetésről van szó. Mindössze 7,68 millió forintot, az előirányzott összeg alig több mint negyedét ítélték meg, ám az érintettekhez eddig még ezt sem jutott el - írja közleményében Szávay István országgyűlési képviselő, alább a folytatás.
Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter írásbeli kérdésemre küldött válaszában a pénzelvonást a minisztérium számára előírt zárolási kötelezettséggel, valamint azzal indokolta, hogy a pályázatok késve és hiányosan érkeztek meg. A Jobbik szerint ez a válasz elfogadhatatlan, annál is inkább, mert a már megítélt támogatások kifizetése sem kezdődött még el. Az összmagyar ifjúsági fórum ráadásul az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága javaslata ellenére sem kapott önálló költségvetési sort a 2012-es évre, ami önmagában is veszélyezteti a kiszámítható működést, és kiszolgáltatottá teszi a szervezetet.
A külhoni magyar ifjúsági szervezetek támogatásának drasztikus megvonása különösen annak fényében indokolatlan és felháborító, hogy 2011. december 30-án Gál András Levente kormánybiztos bejelentette, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) számlájára még ez év januárjában átutalják a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatást. A MAZSÖK annak ellenére fog komoly összeghez jutni, hogy a még 2007-ben megkötött támogatási szerződés szerinti elszámolást a mai napig nem teljesítette.
A Magyar Ifjúsági Konferencia az anyaországi és a külhoni magyar ifjúsági ernyőszervezetek legmagasabb szintű egyeztető fóruma, nemzetpolitikai kérdésekben a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) és a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) mellett a mindenkori magyar kormány kiemelt stratégiai partnere. A Jobbik Magyarországért Mozgalom – a nehéz gazdasági körülmények között is – elfogadhatatlannak tartja, hogy a határon túli magyarságot újabb alapvető fontosságú anyaországi forrástól fosztják meg! Felszólítjuk a kormányt, hogy az idei költségvetés terhére adja vissza a külhoni magyar ifjúsági szervezetektől tavaly elvett összeget! - zárja közleményét a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke.