Nyílt levelet közölt az Új Színház ügyében a The Guardian pénteki számában több tucatnyi nagy-britanniai színész, rendező, író és közéleti személyiség.

Horthy Sharif
A 68 aláíró között van Horthy István Sharif, Horthy Miklós Nagy-Britanniában élő muzulmán unokája (itt látható egy videó, ahol rendkívül értelmes dolgokról tart előadást), Schiff András zongoraművész, valamint az Equity brit előadóművészi szakszervezet és az írószövetség vezetése.
A levél aláírói közölték: felszólítják a brit külügyminisztert, valamint a nemzetközi közösséget arra, hogy gyakoroljanak nyomást a magyar kormányra az Új Színház vezetői kinevezéséről hozott döntés visszavonása érdekében.
A levél szerint Dörner György, az Új Színház kinevezett igazgatója "a romaellenes, melegellenes és antiszemita Jobbik pártot támogatja". A párt elnökjelöltje nemrégiben kijelentette, hogy a zsidók "tetves, koszos gyilkosok" - áll a vezető baloldali brit napilap által pénteken közölt nyílt levélben.
Az Új Színház jelenleg magyar és külföldi szerzők darabjait egyaránt játssza, Schilleről Shakespeare-ig. Dörner ugyanakkor vissza akarja fordítani a - szavai szerint - magyarországi "degenerált, beteg liberális hegemóniát", azáltal, hogy leállítja a "külföldi szemét" színpadra állítását és magyar darabokra összpontosít. Ezek között vannak "barátja és tanácsadója", a "nyíltan antiszemita, a zsidó összeesküvés-elméletet valló" Csurka István munkái - áll a levélben.
A szerzők szerint lehetséges, hogy az Új Színházban végrehajtott váltás nem az utolsó. A Jobbik és "más szélsőjobboldali csoportok" a Nemzeti Színház ellen is kampányolnak és demonstrálnak, az ott folyó munkát "obszcénnak, pornográfnak, melegnek, nemzetellenesnek és magyarellenesnek" nevezve.
A világra nyitott, liberális magyar színház elleni kampány része az intolerancia felé tartó, demokráciaellenes magyarországi folyamatnak - vélték. A történelmi párhuzamok egyértelműek és vérfagyasztók. "Támogatjuk azokat a magyar színházi (személyiségeket), akik ellenzik ezt a kinevezést, és sürgetjük kormányunkat, hogy követeljék a magyar kormánytól e döntés visszavonását" - fejeződik be a levél.
(MTI nyomán)