Emberi Erőforrások Minisztériuma – ez lesz a humán csúcstárca új neve, tudta meg a kormányfő környezetéből a Népszabadság. Az új miniszter, Balog Zoltán az államtitkárok között is változást akar - írja a lap.
Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.
A vezetőváltással a tárcát is átkeresztelik: Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz az új név.
Balog Zoltán szabad kezet kapott a miniszterelnöktől
Ha megtörténik a személycsere, Orbán Viktor a kiszivárgott hírek szerint nem választja két részre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, ellenkezőleg: a cigányügyek, a nemzetiségek és az egyházi államtitkárság is a Balog Zoltán vezette Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fog tartozni.
A református lelkész Balog Zoltán egyébként Orbán személyes jó barátja, a miniszterelnökhöz legközelebb álló kevesek egyike.
Közleményében nagy megtiszteltetésnek nevezte a miniszteri jelölést, és közölte: a megbízatást elvállalta, a feladatot a legjobb tudása szerint fogja ellátni. Terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni – írta a közleményben.
Fodor Gabriella szakértője volt
Balog Zoltán 1958. január 7-én született Ózdon. 1976-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában. 1978–83 között Debrecenben, Budapesten, Berlinben és Halléban (NDK) tanult teológiát. Lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián szerzett 1983-ban. 1987-ig református lelkész volt Maglódon és 5 szórványgyülekezetben. Két évet töltött posztgraduális egyetemi ösztöndíjjal Tübingenben. 1991 és 1994 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának, az egyház-politikai munkacsoportot vezető Fodor Gábor szakértője lett. 1993-tól 1996-ig a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársaként dolgozott. 1996-óta a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze. Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak is a lelkésze volt egy ideig – legalábbis a fideszesek így tudják. Jelenleg szünetelteti lelkészi tevékenységét. Az első Orbán-kormány idején, 1998–2002 között a miniszterelnök egyházügyi főtanácsadója volt. 2003. december 1-től a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványkurátora és főigazgatója, mely megbízatása 2007. április 16-ával megszűnt. Azóta az Alapítvány kuratóriumi elnöke.
A 2006-os országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke. A 2010-es országgyűlési választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi lista 3. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. A kormány megalakulásától mostanáig a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkári feladatatokat látta el.
Frissítés: Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból, a kormány pénteken nyújtotta be az erről szóló törvénymódosítást a parlamentnek.
A minisztériumok felsorolásáról szóló jogszabály módosítását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter terjesztette elő. A változtatás - a parlament jóváhagyása után - május 14-én lép hatályba.
Az erőforrás-minisztérium vezetéséről két év után szerdán lemondó Réthelyi Miklós a Kossuth Rádiónak péntek reggel azt mondta: utódja, Balog Zoltán dönti majd el, hogy átnevezzék-e a tárcát.
Frissítés2: Jobbik: A Nefmi csődminisztérium
A Jobbik szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a kormány terveivel szemben nem csúcsminisztériumnak, hanem „csődminisztériumnak" bizonyult az elmúlt két évben, és Réthelyi Miklós minisztersége alatt „nem tudott felmutatni semmilyen eredményt egyik területén sem" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője.
Dúró Dóra úgy fogalmazott: az oktatás romokban hever, és csak a forráskivonásokról szól, a kultúrában semmilyen nemzeti előrelépés nem történt, a szociális téren ugyanúgy folyik például "a megélhetési gyermekgyártás", ahogyan az eddig is történt, és az egészségügyben sem változott érdemben semmi.
Ráadásul a Jobbik szerint a kormány megszorításai a legjobban ezt a minisztériumot sújtják, hiszen 6,7 milliárd forint zárolását tervezik, vagyis érdemi előrelépés 2012-ben sem várható a tárca szakterületein.
Balog Zoltánnal - a héten lemondott Réthelyi Miklós várható utódjával - kapcsolatban Dúró Dóra azt mondta: az eddigi munkája felzárkózásért felelős államtitkárként azt mutatja, hogy az ő személyével sem várható érdemi előrelépés, hiszen nem tudott felmutatni semmi olyat, ami alapvetően megváltoztatta volna a cigány-magyar együttélést.
(Nol - MTI nyomán)