Hétnapos dél-amerikai látogatásra utazott szombat este Martonyi János. A külügyminiszter Argentínát és Brazíliát keresi fel, mindenekelőtt gazdasági témákról folytat megbeszéléseket, és találkozik a helyi magyarság képviselőivel - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya.
A külügyi tárca vezetőjének útja a globális nyitás politikájához illeszkedik - tudatta a minisztérium. Martonyi János minisztertársaival, vezető politikusokkal és gazdasági érdekképviseleti szervezetek tagjaival tárgyal, valamint találkozik a helyi magyarság képviselőivel is.
A tájékoztatás szerint a miniszter vasárnap az argentin fővárosban, Buenos Airesben részt vesz a Mindszenty József bíboros, hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából rendezendő szentmisén a Mindszentynumban, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének székházában, találkozik a helyi magyar közösségek képviselőivel, továbbá részt vesz egy állampolgársági eskütételen.
Hivatalos programja folytatásaként Martonyi János hétfőn megkoszorúzza Raoul Wallenberg köztéri szobrát, és részt vesz azon a rendezvényen, amelyet a zsidóbújtató svéd diplomata emlékére tartanak, valamint megbeszélést folytat Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel.
A magyar diplomácia irányítója kedden az argentin képviselőház külügyi bizottságának elnökével, Guillermo Carmonával és a külügyi bizottság tagjaival, valamint a képviselőház első elnökhelyettesével, Norma Amanda Abdala de Matarazzóval konzultál, majd előadást tart az argentin külügyi intézetben Magyarország helyzetéről, európai kötődéséről.
Szerdától Martonyi Brazíliában tárgyal. Rio de Janeiróban találkozik Carlos Mariani Bittencourt-ral, a Rio de Janeiró-i Gyáriparosok Szövetsége elnökhelyettesével, majd beszédet mond a szervezet tagjai előtt. Még aznap továbbutazik Sao Paulóba, ahol a találkozik a helyi magyarság képviselőivel.
Paulo Skaffal, a Sao Pauló-i Gyáriparosok Szövetsége elnökével, majd Guilherme Afiffal, Sao Paulo állam kormányzóhelyettesével csütörtökön tárgyal Martonyi, Pénteken a fővárosban, Brazíliavárosban előadást tart a brazil diplomáciai akadémián, a Rio Branco Intézetben, és tárgyal Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszterrel, majd megnyitja a Raoul Wallenberg életéről szóló kiállítást.
Az ún. holokauszt idején folytatott zsidómentő tevékenységéről ismert Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója alkalmából emlékévet tartanak Magyarországon, a programsorozat a januári budapesti megnyitóval kezdődött.
(MTI nyomán)