A korrupció mellett a bűncselekmény gyanúja is felmerül – írta a hét végén nyilvánosságra hozott 30 oldalas jelentésében a Fidesz agrárprogramját jegyző politikus. A dokumentum neveket, elnyert földbirtokokat, táblázatokat s grafikonokat tartalmaz. A leköszönt államtitkár egyebek közt azt állítja: az eredeti tervek szerint a helyi gazdálkodók között osztották volna szét a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó több ezer hektárnyi földet. Azonban a pályázatot néhány órával annak lejárta előtt politikai nyomásra visszavonták, a nemzeti park igazgatóját pedig kirúgták.
Az új pályázatot a volt államtitkár szerint másfajta szempontrendszerek alapján írták ki, kihagyták például a korábban 200 hektárban maximált korlátozást, ami után a terület nagyobb részét három pályázó „zsebelte be".
A legnagyobb nyertes egy tiszaújvárosi fideszes képviselő lett, akinek cége 496 hektárt kapott húsz évre. A gazdálkodással korábban sosem foglalkozó politikus néhány nappal a pályázati határidő lejárta előtt költöztette cégét Mezőcsátra, hogy megfeleljen a feltételeknek – számolt be a Népszabadság.
A másik két nagy nyertes (egyikük 465, a másikuk 434 hektárhoz jutott) egy minisztériumi államtitkárral hozható kapcsolatba Ángyán szerint. Nem panaszkodhat az a gyesen levő kismama sem, aki műkörömépítőként 246 hektárhoz jutott mindenféle gazdálkodási tapasztalat nélkül. A szakpolitikus szerint ő is másvalakinek a nevében pályázott.
– Egy több száz hektáros terület évente több tízmillió forintos hasznot biztosít anélkül, hogy bármiféle tevékenységet folytattunk volna – magyarázta el a Blikknek egy névtelenséget kérő agrárszakértő. – Egy hektárra 100 ezer forint földalapú támogatás igényelhető, a bérleti díj pedig csupán 25 ezer forint, és további 10 ezer forintból biztosítható, hogy ne gazosodjon el túlságosan a terület. Tehát egy 500 hektáros területből évi több mint 30 millió forintos haszna lehet az új bérlőnek.
– Ráadásul földbérleteseknek elővásárlási jogot biztosít a készülő új földtörvény, akkor három-négyszeres áron adhatják el birtokukat, mivel 2014-re meg kell nyitni a földpiacot a külföldiek előtt, ami árrobbanást idézhet elő az előrejelzések szerint – hívta fel a figyelmet a szakértő.
(Blikk - Nol nyomán)
Korábban írtuk: