Egy "nagyon vallásos" bizniszszolgáltató hogyan tudott kilátástalan helyzetbe hozni 600 családot, és hogyan tudott közel 8000 gondozottat magára hagyni a következmények nélküli Magyarországon?
"Nincs fizetés, és nem is tudjuk, mikor lesz" - ezt a választ kapta közel 600 gondozónő, akik mindannyian a Kelet-Magyarországi Humán Szolgáltató Központnál dolgoztak.
Január óta nem kapták meg a fizetésüket, ezért mára  tömegesen mondtak fel az ott dolgozók. Az sem boldogítja őket, hogy ígéretet kaptak arra, hogy áprilisban talán kifizetik az elmaradt bérüket, hiszen a számlák folyamatosan érkeznek, a hiteleket fizetni kell. A nagyon sok esetben családfenntartó szerepet is betöltő gondozónők megélhetése került veszélybe ezáltal.
Csalás gyanúja miatt a Magyar Államkincstár 2014 decemberében felfüggesztette az ellátottak után járó normatíva kifizetését a Kelet-Magyarországi Humán Szolgáltató Központnak. A szolgáltató két vezetője a már ismerősen hangzó neveket viseli: Nagy Zsolt és Orosz Mariann. Orosz Mariann a kelet-magyarországi ellátó vezetőjével, Nagy Zsolttal együtt egy korábbi büntetőügyben is érintett: a 11 milliárdos takarékszövetkezeti ügyként ismertté vált csalássorozatban mindketten vádlottak.
Jellemző az esetre, hogy a gondozottak után járó állami normatíva kifizetését leállító Magyar Államkincstárnak eszébe sem jutottak a krízishelyzetbe került alkalmazottak. Felmerül többek között a kérdés:miként tölthet(nek) be a mai napig vezető beosztást az(ok), aki(k) ellen jelentős anyagi hátrány okozó csalás vádjával folytat eljárást a hatóság?
A gondozónők szerették volna megkérdezni a vallásában a fenntartó hitével azonosult, mélyen megtért Nagyot, mikor juthatnak hozzá a fizetésükhöz, amiért télen, hóban-fagyban, sárban járva megdolgoztak, ám a vezető felszívódott.
A jelenlegi helyzet az előzmények tekintetében még csak a jéghegy csúcsa. A politikai érintettség az ügyben világosan látszik, ahogyan a hatóságok impotenciája is. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és a kormány reakcióját.
(Olvasónktól)