2009. február 17-i cikkünk újra aktuális.
Bogár László egyetemi tanárt nem kell bemutatni. A Magyar Hírlap február 9-i számában Még több megbélyegzést című írásában a XXI. Század Intézetről olyan megállapításokat tett, amelyekre Fricz Tamás tudományos igazgató reagált, mert főnöke, Schmidt Mária (Orbán volt főtanácsadója, fideszes háttér tótumfaktum, Bajnai üzlettársa és barátja - a szerk.) megparancsolta neki.
 
Schmidt Máriának nagyon nem tetszett az, hogy Bogár professzor SZDSZ-szelleműnek nevezte az intézményt.
 
Fricz a lapban megjelent ellentámadásában azt írta, hogy a XXI. Század Intézet jellemzője, hogy megalakulásától fogva polgári, konzervatív értékrendet képvisel, ám nyitott arra, hogy más nézetekkel, értékrendekkel, koncepciókkal vitába szálljon. Ha valaki utánanéz az elmúlt évek konferenciáinak, kerekasztal-beszélgetéseinek a www.xxiszazadintezet.hu című honlapon, ajánlotta Fricz, s megnézi, kik szerepeltek ezeken a rendezvényeken, annak egyértelművé válik, hogy az intézet senkit sem zár ki a "közbeszéd tereiből".
 
Megtettük.
 
Megnéztünk néhány frissebb konferenciát, hogy azokon hol voltak a „más nézetek" képviselői.
 
Idén január 22-én rendeztek kerekasztal-beszélgetést Válságban a kapitalizmus is? címmel. A résztvevők: Bajnai Gordon, Surányi György, Lánczi András, Schmidt Mária.
 
100 százalékos cionista véleményformálók. Hol volt a „másság" e beszélgetésről?
 
Tavaly december 11-én Kormos Valéria: Embervadászat utasításra – Jogállamiságunk igazi arca 2006-2008 címen tartottak könyvbemutatót.
 
A szerzőn kívül részt vettek: Bárándy Péter, Hajós András és Schmidt Mária.
 
100 százalékos cionista véleményformálók. Hol volt a „másság" e beszélgetésről?
 
Elnökválasztás előtt, válság alatt címen kerekasztal-beszélgetésre hívott az intézet. Résztvevők: Borhi László történész (arcára keresni úgy kell, hogy beütjük a nevét a Google-ba, majd a képekre kattintunk), Romsics Gergely történész (dettó), Simonyi András volt washingtoni nagykövet (rá szinte már keresni sem kell), valamint Ungár Péter, Schmidt Mária  Lauder Javnéban végzett fia, akin a héberség minden jegye túlteng. (Schmidt Mária kivételesen fiának átadva a szereplés zsidó örömét, nem vett részt a konferencián.)
 
100 százalékos cionista véleményformálók. Hol volt a „másság" e beszélgetésről?
 
Fricz Tamásnak az ötletet köszönjük.
Eichmann Béla