John Demjanjuk első, Izraelben lefolytatott bírósági pere alkalmával, 1986 és 88 között öt "szemtanú" állította, hogy az ukrán férfi nem más, mint maga "Rettegett Iván", a treblinkai haláltábor félelmetes és brutális őre. Ők öten eskü alatt vallották: saját szemükkel látták Demjanjukot, amint embereket a gázkamrába vezetett, bajonettjével nők melleit vágta le, kisgyerekeket ütlegelt, egy alkalommal pedig arra kényszerített egy férfit, hogy erőszakoljon meg egy 12 éves lányt.

Elsősorban a "szemtanúk" állításaira épült a vád, valamint egy gyaníthatóan hamis személyi okmányra a háború idejéből. Végül Demjanjukot halálra ítélték. Még szerencse, hogy családja és védői hatalmas mentőakcióba kezdtek, és sikerült - a Szovjetunió összeomlásának köszönhetően - egy moszkvai levéltárban megtalálni a valódi "Rettegett Iván" egyik fényképét, sőt "kiderült" "Rettegett Iván valódi kiléte is. /Ő egy bizonyos Ivan Marchenko nevű ukrán férfi volt, aki még a háború alatt meghalt./

Mind az amerikai, mind pedig az izraeli titkosszolgálatok pontosan tudták, már a per megkezdése előtt, hogy Demjanjuk nem azonos "Rettegett Ivánnal". / Így végül az Izraeli Legfelsőbb Bíróság felmentette./ Ezek szerint az öt "szemtanú" mind kivétel nélkül valótlanságot állított. /23 egykori treblinkai fogoly pedig nem ismerte föl benne "Rettegett Ivánt", ez azonban nem számított./ Vajon ugyanilyen állítólagos "szemtanúk" vallomásai alapján ítélték el a többi "háborús bűnöst" is? Mert ha igen, jó lesz perújítást kezdeményezni mindegyik esetben.
Ne feledjük továbbá azt sem, hogy a hivatalos holodogma állítása szerint "a nácik minden holokauszttal kapcsolatos dokumentumot megsemmisítettek" /ami természetesen teljesen elképzelhetetlen lett volna a háborús körülmények között, meg egyébként is/, így azután az egész holosztori "szemtanúk" vallomásaira épül. Vajon az emberi szappanról, emberi bőrből készült lámpaernyőről, élve elégetésről, vízbe fojtásról, elektromos árammal, szén-monoxiddal történő kivégzésekről illetve a gázkamrákról nyilatkozó "szemtanúk" megbízhatóbbak-e, mint a Demjanjukot Rettegett Ivánnal azonosító öt tanú volt?

P.O.