Komoly megdöbbenést okozott számomra Kiss Árpád letartóztatása. Ez a srác ugyanis osztálytársam volt a középiskolában Mezőtúron.

Ő is ott lakott, az Ifjúsági ltp. 13. épületének 1. emeletén. Édesapja kirakatrendező volt, nagyon szépen rajzolt, feltehetőleg innen van a művészi hajlam Árpiban.

Árpád valóban csendes, halk szavú srác volt, de volt benne valami folyamatos bizonyítási kényszer és feltűnésvágy. Zenei ízlése igen érdekes volt, a Depeche Mode-tól a Hungáriáig mindenféle rajongói időszakai voltak. Később szolnoki amatőr zenekarokban dobolt, utána el is tűnt Mezőtúrról.
Mi az, amit nem értek? A hírek szerint részt vett 1995-ben egy zsinagóga elleni támadásban. Rejtély, hogyan keveredhetett bele, bár biztosan fontos adalék lenne a történet megértéséhez. Utána másfél évig Izraelben volt.

MINEK? Talán csak nem egy jó alapos agymosással egybekötött terrorista-kiképzésen vett részt, amire esetleg a korábbi buli miatt zsarolták be?

Kiképezték, megtörték, beidomították, utána vissza a célterületre és alvó ügynökként várt a megfelelő feladatra?

Ez volt az a feladat? És miért dobták a levesbe? Kiégett? Önállósodni próbált? Vagy csak egyszerűen nincs már rá szükség? Azért nem tesz vallomást, mert még reméli, hogy gazdái kimentik ebből a kutyaszorítóból?

És egyáltalán: hányan vannak még?
Jó, tudom, összeesküvéselmélet, de sajnos van benne logika. Egy könnyen befolyásolható, de feltűnésre, a környezetéből kiemelkedésre vágyó ember és a gyarmatosító politika összeesküvése. Vagy nem...
P. P.