"Magyar származású" írónak titulálta Kertész Imrét a köztévé a csütörtök esti Híradóban. A felvásárlók szálláscsinálóinál ki is verte a biztosítékot ez az egyébként nagyvonalú és a magyarság szempontjából így is túlságosan megengedő megfogalmazás. Pénteken a Népszabadság kérdésére az MTVA-nál azt közölték, hogy pontatlan volt a beszámoló és "természetesen Nobel-díjas magyar írónak" tekintik Kertészt.
A köztévé október 11-i esti Híradója Orbán Viktor és Angela Merkel csütörtöki találkozójáról, illetve az azt követő sajtótájékoztatóról adott tudósítást Berlinből - idézte fel a Népszabadság.
A sajtótájékoztatót követő tüntetésről is beadtak néhány képkockát, ezután Orbán Viktor előadást tartott az átalakuló Európáról és a magyar kormány politikájáról. Ekkor hangzott el, hogy az előadáson ott volt "a magyar származású Nobel-díjas író, Kertész Imre is". A vágóképen a magyar írót támogatták, amint éppen felállni készült.
A Szabad Nép utódlapja megkérdezte az MTVA vezetőit, hogy tévedés történt-e, vagy a közmédia valóban "magyar származású" írónak tartja a Nobel-díjas magyargyűlölő zsidót. Az MTVA azt válaszolta, hogy a hírigazgatóság korrigálta a "tudósítói pontatlanságot", egyúttal kérték kollégájukat a "pontosabb megfogalmazásra".
"Kertész Imrét természetesen Nobel-díjas magyar írónak tekintjük. Éppen a napokban volt 10 éve, hogy az irodalmi Nobel-díjat elnyerte, amihez az MTVA ezúton is gratulál" - közölte hason csúszva a közmédia sajtóirodája.
Zoom
(Nol - HVG - Kuruc.info)