A magyargyűlöletnek hol a helye?
A magyar nemzeti gondolat erőltetése (…) nyilvánvalóan perverz mazochizmus – fogalmaz a Hírszerző nevű internetes honlap publicistája. A cionista hírportál szerzője szerint „a nemzeti keretekben történő gondolkodás (…) mára egészen egyszerűen életveszélyessé vált”, őt magát pedig „már a nemzet szó hallatán is piros-fehér-zöld kiütések lepik el”.

Olvasó: olvasom a Hírszerző-n (MOSZAD 2), hogy a nemzeti gondolkodásnak a történelem szemétdombján lenne a helye. S sulykolják ezt belénk a világ legnacionalistábbjai. Nekem zsidó ne tartson előadást a kozmopolitizmusról, mert hiteltelen. (Toducz)


Farkas András tollából A magyar nacionalizmus vegytiszta önkínzás címmel tett közzé tegnap publicisztikai írást a Hírszerző. A szerző – foglalkozását tekintve „jövőbiztosítási szakértő” – a nemzet fogalmát és gyakorlati hasznát a globalizációval összefüggésben elemzi, s arra a következtetésre jut: „Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor azt, hogy szűnjünk meg népben-nemzetben tételezni a jövőnket. A nemzeti gondolkodási rendszert vessük oda, ahová ma már való: a történelem zsúfolt szemétdombjára.”

A szerző szerint a korábban némi hasznot hajtó nemzeti gondolkodás elavult. „A világ nem képes már a régi nemzeti keretek között működőképes maradni, mert a nemzet korlátoz, megoszt, elkülönít, kirekeszt”, „nem kompatibilis a modern világgal: ütközik vele, súrlódik, recseg-ropog az uniós, szövetségi, sokoldalú keretek között, feszültséget szít, és elkerülhetetlenül ellenségességet gerjeszt”.

Farkas András a nemzethez való tartozást szimplán „faji” kérdésként kezeli, amely alsóbbrendűnek tekinti más nemzet tagjait. Úgy látja, „a nemzeti keretek elfogadása az emberek közösségeinek szintjén ma már éppen olyan, mintha a fajelméletet fogadnánk el az egyes emberek viszonylatában”. A balliberális oldal hívó szavát is kölcsönvéve a nemzetek közötti kapcsolatokat így jellemzi: „Nemzetként képtelen vagy globális keretekben gondolkodni, mert első a nemzet, és minden más csak utána jöhet. Először mi, aztán a többiek. Sajnálatos módon azonban a többiek ugyanígy gondolkodnak, s az ő vonatkoztatási rendszerükben nem mi vagyunk a jók, hanem ők, nem mi vagyunk a fontosak, hanem ők, nem a mi életünk, életterünk és gazdagságunk számít, hanem az övék. S ha esetleg ők a nagyobb, erősebb, gazdagabb nemzet – amire jó esélyük van hozzánk képest –, akkor megszívtuk. A magyar nemzeti gondolat erőltetése ezért nyilvánvalóan perverz mazochizmus.”

A főszerkesztő

A hirszerzo.hu főszerkesztője Seres László, aki egyben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület folyóiratának, a Szombatnak a szerkesztőbizottsági tagja, valamint a Népszabadságban is rendszeresen publikál. Az internetes újságot tulajdonló egyik cégben érdekelt Somogyi Zoltánnal és Szabados Krisztiánnal együtt alapítója a neokonzervatív Hayek Társaságnak. Szabados az SZDSZ egykori sajtófőnöke. Ő és Somogyi is tulajdonosai a Political Capital elemzőcégnek, amely többek között az újabban neokonzervatív jegyeket mutató MDF-nek ad tanácsokat. További érdekesség, hogy a Farkas András cikkének helyet adó hirszerzo.hu portál egyik tulajdonosának áthallásos neve: One Nation, azaz Egy Nemzet.

(MNO)