Csepelen, a Karácsony Sándor utcában standolt a Jobbik helyi alapszervezetének négy aktivistája, köztük Pákozdi József, a nemzeti párt önkormányzati képviselője is. Cigányok támadtak rájuk, és halálosan megfenyegették őket.
Ahogy az ország számos pontján, kedden Csepelen is standoltak a Jobbik aktivistái. Passzív kampányt folytattak: az embereket nem szólították le, a járókelők maguk keresték a Jobbik standját, ahol az aktivisták a nemzeti párt kiadványait osztogatták.
"Mi van, bokszolni akarsz?"
Délután fél három körül a HÉV felől három cigány, egy férfi és két nő fenyegetően indult meg a stand felé, már messziről kiabálva: "rohadt jobbikosok, rohadt magyarok, megölünk benneteket!"
A párt aktivistái tudomást sem vettek a provokációról, a cigányok azonban a standhoz léptek, és folytatták a fenyegetőzést: a cigány férfi a földre köpött, majd újra nyomatékosította, hogy a jobbikosok "meg lesznek ölve". Pákozdi Józsefék távozásra szólították fel a kötekedő cigányokat, de a banda agresszív férfitagja sajátos logikája okán visszakérdezett: "mi van, bokszolni akarsz?"
Zoom
A szóváltás és a cigányok kiabálása feltűnt a járókelőknek is, és többen a jobbikos stand köré gyűltek. A cigány férfi megpróbálta megütni Pákozdi József önkormányzati képviselőt, ám ő eltolta magától a támadót. Pákozdit ekkor az egyik nő is meglökte, mire ő elkapta a karját, a férfi viszont közben ököllel arcon ütötte a jobbikost. A képviselő ettől a földre esett, mire az egyik cigány nő többször is bordán rúgta.
Zoom
Az arab férj mindenkit lelő
Ekkor a jobbikos aktivisták "lerángatták" Pákozdi Józsefről a cigány támadót, de bántani nem bántották, csak megpróbálták leállítani. Egyikük szintén földre került, a cigány nő őt is megrugdosta.
Eközben válogatott szitkokat szórtak a standolókra: már gyermekeik megölésével is fenyegették őket, az egyik hiányos fogazatú nő - aki közben a pulóverét is rángatni kezdte, bizonygatván azt a teljesen irreleváns információt, hogy ő terhes - azt kiabálta: az ő férje arab, aki mindenkit le fog lőni.
A cigányok egyébként a helyszínen lévők egybehangzó állítása szerint alkohol vagy kábítószer hatása alatt álltak, vélhetően attól bátorodtak fel ennyire. Ezzel érvelt egyébként egy szintén a helyszínen tartózkodó cigány nő is, aki köpködő és rugdosódó társával ellentétben próbálta csillapítani a kedélyeket, de azt is kérte, hogy mindenki vegye figyelembe: ismerőse részeg.

Lassan érkeztek a rendőrök, de segítőkészek voltak
A közelben lévő közterület-felügyelők rezzenéstelen arccal nézték végig a jelenetet, az egyik jobbikos által kihívott rendőrök pedig egy kommunikációs hiba okán - a telefont a Teve utcában vették föl, így a csepeli rendőrök később értesültek a történtekről - csak negyed óra elteltével érkeztek a helyszínre, a támadók addigra elhagyták a helyszínt. A jobbikosok tájékoztatása szerint azonban segítőkészek voltak, a tetteseket sikerült előkeríteniük, és azóta már ki is hallgatták őket a magyarellenes, rasszista indítékból elkövetett támadás miatt.
Nem szegte kedvüket
Lehmann Viktor, a Jobbik budapesti alelnöke megjegyezte: az incidens egyáltalán nem szegte kedvét a tagságnak, a jövőben még nagyobb intenzitással és gyakorisággal folytatják majd a standolást.
(alfahir.hu)
Frissítés: már el is engedték a támadókat
Három cigány származású ember megtámadta, inzultálta és bántalmazta a Jobbik helyi önkormányzati képviselőjét és aktivistáit kedden Csepelen, kampányolás közben - mondta Szilágyi György csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
A Jobbik budapesti elnöke azt mondta, azért hangsúlyozza az elkövetők cigány származását, mert egyértelműen rasszista és magyarellenes indokkal támadtak a Jobbik standjánál állókra.
A két nőből és egy férfiből álló társaság folyamatosan azt kiabálta, "rohadt jobbikosok", "rohadt magyarok" - mondta Szilágyi György, aki szégyenteljes esetnek nevezte a történteket, és felszólította az államfőt és a kormányt, hogy emeljék fel a hangjukat a hasonló esetek ellen.
Azt mondta, a Jobbik nem ijed meg és még nagyobb intenzitással folytatják a közterületi kampányukat.
Lehmann Viktor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje és budapesti alelnöke - aki maga is jelen volt a keddi esetnél - azt mondta, a bejelentésüket követően a rendőrség helyszínre érkező egységei egy órán belül elfogták a két nőt és a férfit, akiket kihallgattak, majd szabadon engedtek.
Hozzátette, a támadás során a Jobbik helyi önkormányzati képviselőjét megütötték az arcán és megrugdosták, így a rendőrségi eljárás keretein belül látleletet is vettek a sérüléseiről.
(MTI)