Az állampárti besúgó Bölcskei Gusztáv szerint újra kell gondolni az egyházfinanszírozási rendszert, a kétharmad segítségével kell félreszorítani a Jobbikot és ami talán a legfontosabb: akkor is párbeszédet kell folytatni a zsidókkal, ha ők egyáltalán nem vevők a keresztcsont orális izgatására. A reformatus.hu honlapnak adott interjúban Hegedűs Loránt ügyével kapcsolatban azt mondta továbbá: "az antiszemitizmus olyan bűn, amely a keresztyén etikával, tanítással nem egyeztethető össze".

Bölcskei "Bátori" Gusztáv övéi között
A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Bölcskei Gusztáv azt mondta, az elmúlt négy év kormányzása alatt nyitva maradt az egyházfinanszírozás hosszú távon kiszámítható modelljének kérdése. Nem tartja kiszámíthatónak és megnyugtatónak azt, hogy a személyi jövedelemadó felajánlásokra épül a finanszírozás. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy legyen meg az újragondolásra a határozott szándék, a világos politikai döntés.
A választási eredménnyel kapcsolatban Bölcskei "Bátori" Gusztáv közölte: azt kívánja, az újabb mandátum "arra legyen alkalom", hogy "talán nyugodtabb körülmények között" elvégezzék a finomhangolásokat, amelyek "bizonyos területeken szükségesek ahhoz, hogy az elmúlt ciklusban elfogadott alapvető törvények valóban be is töltsék funkciójukat". Figyelmeztetett: az "erőltetett tempó legyen kicsit nagyvonalúbb és türelmesebb a valódi párbeszédre való nyitottságban".
A zsidók válaszra sem méltatták, mégis fontosnak tartja a "párbeszédet"
A holokauszt-emlékévvel kapcsolatban a püspök közölte: a Keresztyén-Zsidó Tanács ülése után közleményt juttattak el a kormánynak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a nemzetközi zsidó-keresztyén tanácsnak, amelyben arra kérték az érintetteket, hogy "az elkendőzést, bűnbakkeresést egyaránt félretéve" üljenek le egymással tárgyalni. Hozzátette: választ sehonnan nem kaptak.
Ennek ellenére az exügynök nagyon fontosnak tartja, hogy a nagy megemlékezések, a közvéleményt foglalkoztató, borzoló ügyek – Szabadság téri emlékmű, Sorsok Háza – mellett legyenek meg a helyi szintű emlékezések és emlékeztetések, "mert ezt a feladatot helyettünk nem fogja elvégezni senki".
Az ügynök szerint az antiszemitizmus bűn

Hegedűs Loránt
Hegedűs Loránt református lelkész ügyéről Bölcskei Gusztáv az interjúban azt mondta, a református egyház álláspontja világos: az antiszemitizmus olyan bűn, amely a keresztyén etikával, tanítással nem egyeztethető össze.
Hegedűs Loránt márciusban fegyelmi büntetésként, első fokon írásbeli figyelmeztetést kapott a Hazatérés templomában a Horthy-szobor november 3-ai avatásán történtek miatt a Budapest-Északi Református Egyházmegye bíróságától. A bíróság a lelkészi törvény azon pontja miatt marasztalta el a lelkipásztort, amelyik tiltja a közösség megosztását, a gyűlöletkeltést, valamint azt, hogy a lelkipásztor olyat tegyen, ami a tiszta erkölcsbe ütközik.
Az euroszkeptikus pártot félre kell szorítani
Megjegyeztem a miniszterelnöknek a választás éjszakáján tett kijelentését, amivel nagyon világosan leszögezte, hogy tudomásul kell venni, Magyarországnak az Európai Unióban van a helye - válaszolta újságírói kérdésre a besúgó. És ez nem csak arra szolgál - tért rá a lényegre -, hogy "félreszorítsunk egy euroszkeptikus pártot". Ugyanakkor miért lenne az égbekiáltó bűn, ha valaki azt mondja, képviselni kell a sajátos értékeinket és érdekeinket - adta a lovat Orbán kétszínű szabadságharcos propagandája alá.
Zoom
Bölcskei beszervezési kartonja
Horthy-emléktáblát csak a Mazsihisz engedélyével lehet avatni
Érdemes ezen a ponton a Hegedűs-ügyben is többször felemlegetett 2012-es debreceni Horthy-tábla avatást feleleveníteni. Okozott Önnek fejfájást a táblaavatás felhánytorgatása? - utalt a reformatus.hu újságírója arra, hogy 2012-ben Bölcskeiék is Horthy-táblát avattak, viszont ifj. Hegedűs Lorántot meghurcolták hasonló cselekedete miatt.
Van az a klasszikus mondás, miszerint ha ketten mondják ugyanazt, az nem ugyanaz - kezdte válaszát a III/III-as. "Ezt a mi esetünkre úgy fordítanám le, hogy ha ketten teszik – nem is – ugyanazt, az nem ugyanaz. A Debreceni Református Kollégiumban állt egykor egy tábla, ami rögzítette a tényt, hogy ide járt iskolába a kormányzó. Ez az emléktábla eltűnt, majd a kollégium renoválási munkálatai során előkerült egy raktárból. Felmerült, hogy mit tegyünk vele. Nem vertem nagydobra, de akkor egyeztettem többek között a Mazsihisz elnökségével is arról, hogy okoz-e számukra ez a tábla-visszahelyezés bármilyen problémát. A válasz az volt, hogy ez az égvilágon semmi gondot nem jelent, mert csupán egy tény rögzítéséről van szó."
Quod licet Iovi, non licet bovi - tehette volna még hozzá a református vezető.
(Kuruc.info - MTI - reformatus.hu nyomán)
Kapcsolódó: