/Videóval frissítve/
Pénteken kora délután – előzetes bejelentés nélkül, szinte titokban – lebontották a fajvédő Donáth György mellszobrát, amelyet alig pár nappal korábban állítottak fel a Páva utca és az Üllői út sarkán, egy háztömbnyire a Páva utcai Holokauszt Központ épületétől. A mellszobrot, amelyet a Politikai Elítéltek Közössége rendelt meg, szerdán leplezte volna Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és Boross Péter, volt miniszterelnök. Egy nagyjából 100 fős zsidó csoport tiltakozása azonban megakadályozta ebben.
A Nol pénteken két óra tájban érkezett a helyszínre, ahol már csak a házfalhoz rögzített posztamenssel találkozhattak: a mellszobor méltatlanul egy kisbusz padlózatán hevert. Néhány perc múlva a talapzat feliratát is eltüntették a kíváncsi szemek elől, egy márványlappal fedték le.
Zoom
A bontást végző munkásoktól – a Kőfaragó és Műkőipari szövetkezeti Kft. embereitől – megtudták, hogy az alkotást átmenetileg az Új köztemető melletti telephelyükre viszik, és hamarosan magát a posztamenst is elbontják. A lánykorában az MSZMP központi lapjaként működő faliújság kérdésére, hogy ki rendelte meg a munkát, nem tudtak pontos választ adni, a bontás okáról annyit közöltek, hogy a napokban tüntetés lesz a sarkon, ezért azt az utasítást kapták, hogy inkább vigyék el most a szobrot, mielőtt valakinek eszébe jutna megrongálni. (Hogy a munkát valóban megrendelésre végezték, azt erősíti az is, hogy a rendőrök igazoltatták a szobrot elbontó embereket, de aztán beszéltek a kerületi rendőrkapitánysággal és hagyták, hogy a munkások tovább dolgozzanak.)
A Politikai Elítéltek Közösségét az általuk megadott telefonszámon hiába próbálták hívni délután, ahogy a szoborállítást 15 millió forinttal finanszírozó Szabadságharcosokért Közalapítványt is – ennek kuratóriumi elnöke Boross Péter. Az önkormányzatot a hivatali időn túl hasonló szerencsével keresték, ám több forrásuk is állítja: a kerület aligha rendelhette el a bontást, ugyanis nincs köze az emlékműhöz, mivel az elhelyezése miatt nem minősül köztéri alkotásnak: a házhoz rögzítették, megrendelőjének tehát az épület lakóival kellett megállapodnia. Utóbb Bácskai János ferencvárosi polgármester a Nolnak bizonygatta, hogy az önkormányzatnak semmiféle köze nincs a szoborhoz.
(Nol nyomán)