Az Európai Parlamentben ülő szocionista és DK-s képviselők, Molnár Csaba, Niedermüller Péter, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is az abortusz mellett szavaztak a napokban – derült ki a parlament honlapján közzétett adatokból. Brüsszelben a képviselők a Terricabras-jelentésről voksoltak, amely az alapvető jogok uniós helyzetének álarca mögött az abortuszt jognak titulálja, annak megtagadását pedig – zárójelbe téve a magzat jogait – a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak formájának kívánja beállítani.
A nyilvános szavazás végeredménye szerint a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége magyar tagjai kivétel nélkül az abortuszjog mellé álltak.
Zoom
Abortuszjogért tüntető "nők" Madridban
Ahogy a Magyar Idők korábban beszámolt róla, az elmúlt hatvan évben 2016-ban végezték Magyarországon a legkevesebb, összesen 30 439 magzatgyilkosságot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
A hazai "terhességmegszakításokat" vizsgáló legutóbbi KSH-kiadvány szerint a száz nőre jutó "művi vetélések" száma 1959-ben meghaladta a 200-at (ez olyan, mintha minden egyes nőnél két abortuszt végeztek volna), és ez a helyzet 15 éven keresztül változatlan maradt.
A legtöbb abortuszt 1969-ben végezték, amikor száz nőre 278 "művi vetélés" jutott. Bár ezt követően már jelentős csökkenés kezdődött, még több mint harminc éven keresztül száz fölötti értéket mutatott a száz nőre jutó beavatkozások száma. Tartós javulás az 1990-es évek végétől indult meg. Az évtized közepén még csaknem 79 ezer magzatgyilkosságot követtek el hazánkban, ez 2016-ra kevesebb mint felére, az említett 30,4 ezerre esett vissza. A javuló tendencia azóta is folytatódott: 2017-ben ennél is kevesebb, összesen 28 496 abortuszt végeztek – a szocialista képviselők ennek ellenére akarják az abortuszt mint jogot megerősíteni.
A magyarországi tendenciákat természetesen a jogszabályi háttér is befolyásolja. Míg 1953-ban börtönnel büntették a "terhességmegszakítást", 1956 júniusától az anya kérésére lényegében feltétel nélkül engedélyezték azt, így a gyilkosságok száma hirtelen emelkedni kezdett.
Legutóbb az 1993-ban hatályba lépett, a magzati élet védelméről szóló törvény szabályozta újra az abortuszok engedélyezését, de ez, lényegét tekintve, nem jelentett szigorítást.
(Magyar Nemzet nyomán)
Kapcsolódó: