A magyar külügyi tárca vezetője azt mondta, kompromisszumos elképzeléssel ment pénteken Kijevbe, ami szerinte Kárpátalján is garantálta volna a magas színvonalú ukránnyelv-oktatást.
Az egyelőre még nem hatályos ukrán oktatási törvény szerint a gyerekek csak az óvodában és az általános iskola első négy osztályában tanulhatnak magyarul. Ezután több tantárgynál is át kellene térniük az ukrán nyelvre – derül ki az RTL Híradójából. Érettségizni, felvételizni és egyetemi záróvizsgát tenni csak ukránul lehetne.
Zoom
A botmixeres cserébe még Ukrajnát is beszavazná a NATO-ba - lásd bővebben az alábbi videó végén
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar javaslat azonban egyszerre biztosítaná a magas szintű ukrán nyelvoktatást a kárpátaljai magyarok számára, ugyanakkor meghagyja a lehetőséget a magyar diákoknak, hogy anyanyelvükön tanulják az összes tantárgyat.
A javaslat lényege, hogy a magyar kisebbséget tekintsék őshonosnak, és ne a tantárgyakat tanítsák ukránul, hanem az ukrán nyelvórák számát növeljék. Kijevben azonban egyik elképzelést sem támogatták. Az ukrán oktatási miniszter viszont azt ígérte, tárgyalni fog a javaslatról a kárpátaljai magyar szervezetekkel.
Magyarország addig gátolja Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg nem biztosítják az ott élő magyarok jogait, ami persze nem tetszik a Momentum nevű magyargyűlölőknek.
(HVG - RTL Híradó nyomán)