Hóhér, vigyázz! - éppen két hete mutatták be ezzel a címmel a Nemzetinek titulált Uránia Filmszínházban Siklósi Beatrix-Matúz Gábor szerzőpáros filmjét Wittner Mária szabadságharcosról, a Fidesz országgyûlési képviselőjéről.
A zsúfolásig megtelt moziban a portré-vázlatnak nevezett alkotás után mintegy 20 percig tartó vastaps köszöntötte a főszereplőt és többek között Marianna és Irén nővéreket. Azokat a kedves apácákat, akik éveken át nevelték Máriát kisgyermek korában, és akik hosszú idő után a színpadon ölelhették meg újra egykori tanítványukat az állva ünneplő közönség előtt.

Akkor még a Nemzetinek nevezett Uránia Filmszínház igazgatónője, Bakos Edit személyesen gratulált Wittner Máriának. Akkor még magától értetődő volt, hogy a nemzetinek nevezett mozi mûsorára tûzi a filmet. Mint derült égből a villámcsapás jött a hír, hogy szó sem lehet a rendszeres vetítésről. Wittner Mária az Uránia mozi mûsorából kitiltva! Indok nincs.

Mert hát mi is lehet az indok, amikor a nemzetinek nevezett Uránia Filmszínház igazgatónőjének eszébe sem jutott ugyanezt tenni annak az Alföldi Róbertnek a filmjével, amelyet fiatalkorúak megrontásáért jelentettek fel. Nem csak hogy nem tiltották be, délután (!) és este korhatár nélkül láthatják kisebbek és nagyobbak az édesanyja bugyija felé nyúlkáló 9 éves kisfiút, mint mûvészi kifejezési formát. Valószínû ebben az esetben érvényesülhet az alkotói szabadság. Wittner Mária kemény hangvételû mondanivalójánál viszont betiltva.

Az alkotók azonban nem adják fel. Már eddig is rengeteg meghívást kaptak országhatárokon innen és túl. A film tehát elindul a maga útján. De hogy ennek a történetnek itt még nincs vége, abban biztos lehet a kedves olvasó.
Addig is hívogassuk az Urániát a 36-1-486-34-20-as számon, továbbá a Corvin mozit is, hiszen szégyenszemre még ott sem tûzték mûsorra (a mozipalota száma: 459-50-40)!

(Kuruc.info)