Toroczkai László lassan csak repülővel léphet ki (de Kanadába szintén nem mehet) csonka-Magyarország területéről, a kisantant megszálló hatóságai ugyanis Szlovákia és Szerbia után Romániából is kitiltották.
A HVIM alapítója április 8-án a kora délutáni órákban jelentkezett a Méhkerék-Nagyszalonta határátkelőhelyen, aznap ugyanis Szatmárnémetiben, másnap pedig Nagybányán kellett volna előadást tartania. A román határőrök azonban már a bódéjuk mellett álltak, s rögtön félreállították Toroczkaiék kocsiját. Ezután egy másfél órás várakozás következett, majd közölték, hogy Toroczkai ki van tiltva, ám kérdésre sem voltak hajlandóak közölni ennek okát és időtartamát.
A kétnyelvű (no, nem magyar, hanem angol és román nyelvű) határozatot Toroczkai, a román határőrség kérését megtagadva, nem írta alá. A HVIM az esetről tájékoztatta Tőkés László EP-képviselőt, valamint romániai bíróságon kívánja megtámadni a jogsértő határozatot.
A szatmárnémeti és a nagybányai előadás a hatósági vegzatúra ellenére is meg lett/lesz tartva, Toroczkai ugyanis a gúnyhatáron kiszállt a kocsijából, s a kísérője folytatta az utat, így a toborzóra eljutottak a propagandaanyagok is, Toroczkai pedig a világhálón keresztül szól az egybegyűltekhez. A román határőrök egyébként elkobozták Toroczkai életrajzi könyvének egy példányát, amelyben többek között arról olvashatnak, hogyan sikerült kijátszani kollégáikat 2005-ben, amikor ugyancsak kitiltották a HVIM-alapítót Romániából.
A mostani eljárás egyértelműen összefüggésben van a szlovák kormány és a szerb hatóságok által az elmúlt hetekben a HVIM ellen indított hajszával.
(HVIM sajtószolgálat)