Több európai, magát radikálisnak és jobboldalinak nevező is képviselteti magát a „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” című budapesti nemzetközi konferencián – számol be kárörvendően a szélsőségesen liberális ATV honlapja kiemelve, hogy ezek a fura formációk elhatárolódnak a Jobbiktól.
A rendezvényre húsz országból érkeznek vezető politikusok. A holland Szabadságpárt (ők azok, akiknek volt már buzi elnökük is) és a Svéd Demokraták parlamenti képviselői a cionista ATV-nek elmondták: semmi közösséget nem vállalnak a magyarországi Jobbikkal, amelyet veszélyes, rasszista és antiszemita pártnak tartanak.
„A Jobbik megkeresett bennünket néhány évvel ezelőtt, de fel sem merült, hogy bármilyen formában is együttműködjünk velük” – mondta Kent Eckroth, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője, a párt nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.
„Az európai nemzeti mozgalmak elutasítják azt a rasszista, antiszemita és Izrael-ellenes hangvételt, amit a Jobbik képvisel. Veszélyesnek tartjuk a militáns mozgalmakkal való kapcsolatukat és azt is, hogy szorgalmazzák a fundamentalista iszlám országokból való bevándorlást Európába” – tette hozzá a svéd politikus, aki pártjával együtt 2010-ben került be a svéd törvényhozásba.
Nos, nem tudjuk, hogy ezek valóban a svéd politikus szavai voltak, esetleg az ATV „színezte” ki a nyilatkozatát, mindenesetre tény, hogy ilyen „nemzeti” mozgalomból nem kérünk. A Svéd Demokraták jelenleg 20 képviselővel rendelkeznek, és a 290 helyi önkormányzatból is 220 településen képviseltetik magukat. Kent Eckroth szerint Kelet-Euróbából nem tartanak egyetlen radikális párttal sem kapcsolatot, európai szinten viszont szövetségesüknek tekintik többek között az osztrák Szabadságpártot (FPÖ), a svájci Néppártot és az Igazi Finnek mozgalmát.
Határozottan elutasítja a Jobbikot a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt képviselője is. Willem Kortenoeven szerint a Jobbik azokhoz a szélsőséges mozgalmakhoz tartozik, amelyek a második világháborús, náci kollaboráns mozgalmak spirituális örökösei. „Európának a zsidó-keresztény gyökerek megerősítésére van szüksége. A Jobbik programja ellentétes ezekkel az értékekkel” – mondta Kortenoeven. Hála az Istennek! - sóhajtunk fel, más sem hiányzik nekünk, magyaroknak, mint az, hogy a Jobbik programja megfeleljen a „zsidó értékeknek”. Szerencsére ez nem fenyeget minket.
Az ATV információi szerint – amelyeket nem árt óvatosan kezelnünk – szerint a konferencián az osztrák FPÖ és az Igazi Finnek Pártjának képviselői is részt vesznek.
A „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” elnevezésű konferencia vasárnap délután a Magyar Tudományos Akadémián kezdődik. A rendezvényen húsz országból érkeznek küldöttségek. A konferencia fókuszában a közel-keleti békefolyamat áll, többek között olyan kérdések megvitatásával, mint Izrael létezéshez való jogának garanciái, a közel-keleti vallási és nemzeti kisebbségek védelme, Jeruzsálem státusa és biztonsága, illetve a keresztény kisebbségek jogai Izrael és a Palesztin Hatóság területén. A palesztinok jogairól, annak garantálásról természetesen szó sem esik – szigorúan a tolerancia jegyében.
Az amerikai alapítású Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF) által szervezett eseménynek a Magyar Tudományos Akadémia ad otthont. A konferencia részvevőit – parlamenti képviselőket, szenátorokat, valamint kormánytagokat többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Olaszországból, Hollandiából, Svédországból, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Uruguayból, Dél-Afrikából, Nagy-Britanniából, Szlovákiából, Ukrajnából és Izraelből – hétfőn a Parlament Vadásztermében hivatalos találkozó keretében fogadja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
"A budapesti konferencia elsődleges célja, hogy bemutassuk: nem csak az Egyesült Államokban és még néhány más hasonló országban, hanem világméretekben létezik és növekszik egy olyan hálózat, amelynek a tagjai Izraelt támogató parlamenti képviselők és kormányzati politikusok. Ennek a nemzetközi összefogásnak a kiindulópontja az, hogy Jeruzsálemet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként ismertessék el, ellensúlyozva ezzel az ENSZ-ben jelentkező más irányú kezdeményezéseket" - nyilatkozta az atv.hu-nak Willem Griffioen, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója.
A „hálózat” szó nemcsak nekünk csípi a szemünket. Magyarországon volt már rá példa, hogy a rendszerváltozás előtti években alakult Szabad Kezdeményezések Hálózata, későbbi nevén SZDSZ, egy szigorúan Izrael-barát politikát folytatva tönkretette hazánkat, annak javait bagóért dobta oda a zsidó „üzletemberek” elé.
Hozzátette: ezzel a nagyszabású találkozóval szeretnék innen, Európa közepéből kifejezni szolidaritásukat Izrael iránt. "Ez a térség korábban nagyon bizonytalan álláspontot képviselt a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, és ez a kétértelmű hozzáállás az ENSZ-ben is tetten érhető volt" – fedett meg minket burkoltan ez a Willem nevű fickó, aki nem ismeri a véleménykülönbség fogalmát, ha Izrael megítéléséről van szó.
(ATV nyomán)